Concours Mondial de Bruxelles 2018 gaat naar Beijing

De 25e editie van het Concours Mondial de Bruxelles (CMB) wordt volgend jaar (2018) gehouden in Beijing. Het is de eerste keer dat deze reizende wijnkeuring – met ruim 9.000 wijnen het grootste wijnconcours ter wereld – buiten Europa plaatsvindt.

Zowel de consumptie als de productie van wijn in China groeit sterk. “Voor diverse belangrijke wijn producerende landen is China de grootste markt geworden”, zegt Baudouin Havaux, voorzitter van het CMB. “Brancheorganisaties in de wijnbouw openen kantoren in China en bouwen netwerken op. De groeicijfers zijn nergens zo groot als hier.”

Met 847.000 ha wijngaarden is China nu het op één na grootste wijngebied in de wereld. Spanje staat (nog) bovenaan en Frankrijk neemt de derde plaats in. Als wijnconsument komt China na de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Duitsland, en ook als wijnimporteur neemt het land inmiddels de 5e positie in. Volgens Havaux werd het daarom hoog tijd voor het CMB om de blik op het oosten te richten.

Loco-burgemeester van het district Haidian van Beijing, Mingjie Chen – op de foto met de laten we zeggen CMB-‘wisselwijnbeker’ naast (rechts) Baudouin Havaux – steunde het voornemen vanaf de eerste gesprekken over China als mogelijke gastheer van het concours, aldus het CMB. Het is de eerste keer dat een wijnconcours van deze omvang en betekenis in Azië gehouden wordt.

Het district Haidian in Beijing is geen stadswijk zoals wij ons die voorstellen. Haidian is het centrum van wetenschap, technologie en onderwijs met 3.590.000 inwoners.

Het Concours Mondial de Bruxelles 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met Beijing International Wine and Spirit Exchange.