Sardijnse grenache (cannonau) in de prijzen

44 Sardijnse wijnen van de druif cannonau (grenache) vielen in de prijzen bij het wijnconcours Grenache du Monde begin februari dit jaar op Sardinië.

In de meeste gevallen (34) ging het om DOC Cannonau Di Sardegna, waarvan 14 gouden en 16 zilveren medailles. Onder het label IGT Isola Dei Nuraghi scoorden 8 wijnen een medaille, waarvan 3 keer goud en 4 keer zilver.

Reden om dit te gaan tellen: Elaine en Josianne ten Berge van Vini Sardi in Den Haag laten weten dat twee wijnen uit hun pakket een zilveren medaille kregen, te weten Cantina Santa Maria la Palma, Cannonau Riserva 2013 en Poderi Parpinello, San Costantino 2014.

Wijn van Sardinië, daar hoor je niet zo vaak wat over. Ik had graag als jurylid meegedaan aan dit wijnconcours dit jaar in het stadje Alghero op het Italiaanse eiland om me in de cannonau en andere Sardijnse wijn te verdiepen, maar daar is het niet van gekomen.

Grenache du Monde wordt sinds 2013 georganiseerd door het Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon.

Geproefd werden in totaal 684 wijnen met minimaal 60% grenache uit Frankrijk, Spanje, Italië, Libanon, Macedonië, Zuid-Afrika en Australië. Italië stuurde 204 wijnen in, waarvan 182 van Sardinië.