Luís Pato, Portugese wijnrebel

Importeur van Portugese wijn Maria Gomes in Amsterdam heeft de wijnen van Luís Pato in het assortiment opgenomen.

De Pato-familie maakt al sinds de 18e eeuw wijn op het wijngoed in de wijnregio Bairrada in Noord-Portugal. Luís Pato zwaait er de scepter sinds 1980.

Volgens de bekende Britse wijnschrijfster Jancis Robinson is hij sindsdien een van de meest innovatieve wijnmakers van Portugal.

Zoals wel vaker gaat dat gepaard met onenigheden met de plaatselijke wijnautoriteiten. Sinds 1999 brengt Pato de meeste van zijn wijnen op de markt als Vinho Regional Beiras en niet als DOC Bairrada.

Eigenwijs, tegendraads. Niet voor niets draagt een van zijn wijnen de naam Rebel.

Vanwege de prijs-kwaliteit was Robinson in 2014 vooral te spreken over de witte wijnen van de druiven maria gomes (fernão pires), bical, cereal en sercialinho. Inderdaad, maria gomes is de druif waar de importeur zijn bedrijf naar heeft vernoemd.

Over de relatief eenvoudige maria gomes schrijft ze: ‘I found this wine infinitely superior to most basic whites. It is really mouth-filling and could be enjoyed either as an aperitif or with quite a wide range of foods. The label says only 12.5% alcohol but it certainly doesn’t taste light.’

En over de Luís Pato, Vinhas Velhas Branco Beiras 2012: ‘A hugely interesting blend of bical on clay-limestone and cerceal and sercialinho on sand. I loved its beeswax and honey flavours, with that green streak again, together with great concentration and balance. This was also relatively low in alcohol but certainly not in impact.’

Maar ook de rode wijnen van onder andere de druif baga krijgen van Robinson tussen de 16 en 18 punten. Wijnschrijver Jamie Goode maakt wat betreft de smaak en stijl vergelijkingen met nebbiolo en pinot noir.

Maria Gomes voert 9 wijnen van Luís Pato, rood, wit, rosé, mousserend en zelfs een rode wijn van 94% fernão pires (wit druivenras) en 6% baga (blauwe druif). Wat dat precies te betekenen heeft (want wordt dat niet eerder een soort rosé?), moet Reggie Smith, eigenaar van Maria Gomes, me maar eens uitleggen. Vermoedelijk geeft baga zóveel kleur aan de mix, dat een aandeel van 6% voldoende is om de wijn volbloed rood te maken.