Domaine Pfister (Elzas) wijnhuis van het jaar 2017

Mélanie Pfister

Mélanie Pfister van Domaine Pfister in het dorpje Dahlenheim in het uiterste noorden van de wijnregio Alsace is door de Guide Gourmand Pudlo uitgeroepen tot wijnproducent van het jaar 2017.

Dit meldt de importeur van Domaine Pfister Jan van Breda in Rotterdam.

Het familiebedrijf Domaine Pfister bestaat al sinds 1780. Ongeveer tien jaar geleden werd Mélanie Pfister – achtste generatie – de eerste vrouwelijke wijnmaker in de familie.

Jan van Breda: “Mélanie was 20 en na 2 jaar biologie te hebben gestudeerd besefte Mélanie dat ze wijn wilde maken. Haar vader steunde de beslissing – en niet alleen omdat zij het familiebedrijf in leven zou houden. Het maken van wijn was haar passie. Mélanie liep stages bij Zind-Humbrecht (Elzas), Méo-Camuzet (Bourgogne), Cheval Blanc, Château d’Yquem (Bordeaux) en Craggy Range (Nieuw-Zeeland).”

Mélanie heeft de leiding over het wijnhuis sinds 2006. Net als haar grootvader en vader werkt zij aan het verfijnen van de stijl van het domaine: een droge, pure stijl met veel charme.

Onder andere de Silberberg (3 ha) en de Grand Cru Engelberg (1 ha) leveren volgens Jan van Breda hoge klasse Rieslings en Gewürztraminer af. Ook de Pinot Gris Tradition en de twee cuvées van Pinot Noir getuigen volgens de importeur van de kwaliteiten van Mélanie Pfister, opgeleid als agronoom in Bordeaux en oenoloog in Dijon.