Allgo – moderne Dão van een Portugese Duitser

Al ligt de informatie over dit wijnhuis in de Dão-regio niet voor het oprapen – dat de website van de producent CM Wines Sociedade Vinícola niet functioneert helpt daarbij niet – de wijn is het vermelden waard. Nieuw bij Sandor Wine Import.

Volgens de Vlaamse wijnhandel/importeur L’Avinture, die de wijn ook heeft, staat CM voor Costa Marques.

Zeventien jaar geleden besloot José Antonio Costa Marques, die als zelfstandig ondernemer is gevestigd in Frankfurt, te investeren in een kleine wijngaard in Silgueiros in de Portugese wijnregio Dão, de geboorteplaats van zijn ouders. In 2004 richtte hij het familiebedrijf CM Wines op, nu goed voor 12 hectare wijngaarden, gelegen op zo’n 400 meter hoogte, plus 2 ha olijfbomen.

Op het jaarlijkse wijnconcours Mundus Vini in Duitsland scoorde CM Wines, dat zichzelf omschrijft als ‘de nieuwe generatie van de Dão-vallei’, al diverse keren goud.

Sandor Wine Import in Abbekerk, gespecialiseerd in Portugese wijn, heeft twee wijnen van inheemse druiven van CM Wines in het assortiment opgenomen. Beide wijnen dragen het label Allgo, volgens Sandor afgeleid van het Portugese woord voor katoen allgodão.

Het gaat om een witte blend van encruzado en uva cão, en een rode wijn van touriga nacional, alfrocheiro en jaen, waarmee Sandor Wine Import zich uitsluitend richt op de horeca.

Update 2-9-2017: de website van het wijnhuis werkt weer: www.cmwines.eu