Dagje Frankrijk op ProWein 2017

ProWein 2017, vorige week gehouden in Düsseldorf, trok in drie dagen bijna 60.000 bezoekers. Volgens de directeur van ProWein, Marius Berlemann, is dit een record.

De 24e editie van deze wijnbeurs telde 6.500 exposanten uit 60 landen, verdeeld over negen hallen.

Italië en Frankrijk vulden elk twee grote hallen en namen daarmee samen ongeveer de helft van de stands voor hun rekening, gevolgd door Duitsland, Spanje/Portugal, Oostenrijk, Griekenland en de rest van Europa. Eén hal was grotendeels gewijd aan de overzeese wijnlanden.

Voor het eerst was de organisatie van het Franse paviljoen in handen van Business France – het Franse agentschap voor de internationale handel. Het was tevens de eerste keer dat een groep wijnjournalisten uit België en Nederland op uitnodiging van Business France de beurs voor een dagje aandeden.

Iedereen trok zijn eigen plan in de twee Franse hallen en we besloten de dag gezamenlijk met een bijzonder geslaagd diner in restaurant Valuas in Venlo. Lekkerste wijn: Josmeyer, Gewurztraminer Cuvée des Folastries 2013.

Ik was onder andere bij een onwaarschijnlijk slecht bezochte proeverij – hooguit zeven mensen toonden belangstelling – met biologische wijnen onder leiding van Jamie Goode. ‘Er is geen excuus om niet op zijn minst duurzaam te werken in de wijnbouw’, vindt Jamie Goode.

> > Lees ook ‘Biowijn groeit als kool’

Uitblinkers bij de proeverij met Jamie Goode waren Château Franc Baudron Rouge 2014 (Montagne-Saint-Emilion), Le A d’Attilon Rouge 2015 van Domaine Attilon (IGP Méditerranée), gemaakt van de druif marselan, en de sulfietvrije Le Petite Futé 2015 van Château Grand Launay van Pierre-Henri Cosyns, die een nog zeer jonge wijnmaker blijkt te zijn in de Côtes de Bourg.

Ook de moeite waard was de stand van Vini Be Good. Een club van ruim veertig wijnmakers met als thuisbasis Beaumont-en-Véron aan de Loire tussen Angers en Tours. Hun filosofie zit in de richting van de natuurwijn en ze noemen zich ‘les atlèthes du vin’.

Het zijn vooral wijnmakers uit de Loire-vallei, zoals Vincent Carême (erg mooie Vouvray) en Catherine & Pierre Breton (goede grolleau en cabernet franc), maar inmiddels zijn ook enkele wijnboeren uit onder andere de Champagne, Provence, Beaujolais en Corsica aangesloten. Zij presenteren zich ook elk jaar gezamenlijk op Millesime Bio en de Salon des Vins de Loire.

Om wat lekkers te noemen dat ik nog niet kende: Les Poyeux 2014 van Dominique Joseph (Le Petit Saint Vincent, Saumur-Champigny), Fabrice Gasnier, L’Ethique Nature 2015 (Chinon) en Pigeur Fou van Domaine de La Cotelleraie (Saint Nicolas de Bourgueil).