Bordeaux 2016: veel en goed

De oogst van 2016 in de Bordeaux-regio was groot in volume en de wijn is van goede kwaliteit. Voor zover de laatste kwalificatie goed beoordeeld kan worden, want de meeste wijn is nog lang niet gebotteld.

Met meer dan 577 miljoen liter wijn was de Bordeaux-oogst de grootste sinds 2006. Dit terwijl sinds 2006 het wijngaardoppervlakte in de Bordelais met 10% is gedaald. Ik ga me niet wagen aan rekensommetjes, maar als iemand die wél goed met cijfers overweg kan de gerooide wijngaarden laat meewegen, dan zou de oogstopbrengst van 2016 aan de Gironde, Garonne en Dordogne wel eens de grootste kunnen zijn sinds 1996.

De omvang van de oogst is bepaald geen afspiegeling van het Franse wijnjaar 2016 in het algemeen. Het was bijvoorbeeld een rampjaar in onder andere de Loire-vallei, Beaujolais en Chablis. Eigenlijk heb ik alleen de wijnboeren in de Elzas en de Rhône-vallei nog niet horen klagen.

Vooral de omvang en kwaliteit van de oogst van merlot stemt de wijnboeren vrolijk. Bijna 90% van de Bordeauxwijn is rood en bijna 90% van de blauwe druiven in de wijngaarden betreft het ras merlot.

Eerlijk gezegd ben ik aan dit stukje tekst vooral begonnen vanwege deze graphic waarin de 60 AOP’s van de Bordeaux mooi overzichtelijk in beeld worden gebracht.

(Meer info en grafieken vind je in het oorspronkelijk artikel op de website Jancis Robinson)

De taartpunten in diverse schakeringen rood/roodbruin staan voor rode wijnsoorten waarin merlot meestal de belangrijkste druif is, meestal aangevuld met cabernet franc en/of cabernet sauvignon.

De twee grootste rode delen van de schijf betreffen de generieke rode AOP Bordeaux en AOP Bordeaux Supérieur – wie kwaliteitsverschil tussen die twee proeft, verdient een lintje. Deze meest eenvoudige Bordeaux-variant is goed voor 45% van alle Bordeaux-wijn. Dat is meer dan 260 miljoen liter wijn, afkomstig van 47.700 ha aan wijngaarden.

De blauwgetinte taartpunten geven de wijnen van de Médoc en Graves weer, kortom de zogenoemde linkeroever. Groen is wit, geel zoet wit en roze, inderdaad, is rosé.

Médoc en Haut-Médoc – inclusief Margaux, St-Julien, Pauillac en St-Estèphe – plus Graves and Pessac-Léognan zijn samen goed voor 100 miljoen liter rode wijn met een groot aandeel cabernet sauvignon, ongeveer een vijfde van alle Bordeauxwijn.

Tot slot, opmerkelijk: de productie van wijn zónder geografische aanduiding in de Bordeaux-regio – dus Vin de France en Vin de Pays de l’Atlantique – is enorm toegenomen. In 2015 werd er 15,5 miljoen liter wijn onder deze labels gemaakt. Vorig jaar (2016) was dit het dubbele: 31,5 miljoen liter. Dat is nogal wat. Het overgrote deel hiervan (90%) is Vin de France.

Vin de France is een commercieel succes aan het worden, maar niet iedereen in Frankrijk is daar blij mee