Australië investeert $ 5,3 miljoen in terroirwijn

Australië steekt de komende 6 jaar 5,3 miljoen dollar in onderzoek naar de invloed van terroir op de smaak en kwaliteit van de druif shiraz. Dit heeft Wine Australia aangekondigd.

Dr Brian Croser van Wine Australia zegt: “Klimaat, topografie, bodemsoort en bodemchemie zijn de belangrijkste factoren die bijdragen aan de verschillen tussen de wijnen van verschillende sites. We gaan onderzoeken hoe deze omgevingsfactoren de samenstelling van de druiven veranderen. Als we hier meer van begrijpen, dan kunnen de wijnbouwers de expressie en uniciteit van het terroir in hun wijngaarden verfijnen.”

Het doel is uiteindelijk om de internationale erkenning, vraag en waarde van Australische wijn op de wereldmarkt te verhogen.

De onderzoeksprojecten worden uitgevoerd door diverse internationale instellingen: de Universiteit van Adelaide, de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, het National Wine and Grape Industry Centre, het South Australian Research and Development Institute en het Australian Wine Research Institute.

Brian Croser noemt het project ‘het meest opwindende onderzoek in de Australische wijnbranche van de afgelopen 40 jaar’.