Snelst groeiende wijnstaat in de VS is Virginia

De sterkst groeiende wijnregio in de Verenigde Staten is Virginia. Het belang van de wijnsector voor de economie is hier in de afgelopen 5 jaar met 82% gestegen, goed voor meer dan 1,3 miljard dollar per jaar.

Ik geloof niet dat ik ooit een Chardonnay uit Virginia ben tegengekomen in Nederland. Chardonnay is de meest geteelde druif hier aan de oostkust net ten zuiden van Washington DC, in afnemende hoeveelheid gevolgd door onder andere cabernet franc, viognier, merlot, cabernet sauvignon en petit verdot.

Er staan ook nog aardig wat hybride druiven aangeplant zoals chambourcin en vidal blanc en wat Amerikaanse rassen zoals norton en niagara.

Volgens een studie van The Virginia Wine Board telt de staat nu meer dan 1.300 ha aan wijngaarden. Het aantal wijnbedrijven is toegenomen van 196 in 2010 tot 261 in 2015, terwijl het aantal werknemers in de sector steeg van 4.700 tot 8.200. In 2016 werden 6,6 miljoen flessen verkocht.

Het aantal wijnboeren daarentegen is wel gedaald. Er is dus sprake van een flinke schaalvergroting in de wijnsector in Virginia. Dat helpt om de productiekosten omlaag te brengen, zeggen de onderzoekers. Wie weet worden ze dan aantrekkelijker voor de exportmarkt. Dat mag vast wel van Donald Trump, die een zoon heeft met een wijngoed van 80 ha bij Charlottesville in Virginia.