Wijnig of geen alcohol

Minder alcohol is de trend en ook ‘Wijn 0.0’ zit in de lift. Hebben deze wijnen kansen in de horeca? We laten ons bijpraten door de ervaringsdeskundigen.

Er zit groei in alcoholvrije, alcoholarme en laag alcoholische wijn. Terwijl gewone wijn steeds zwaarder wordt – vroeger waren wijnboeren blij als ze de 12% alcohol haalden, nu moeten ze moeite doen om beneden de 14% te blijven – komt er steeds meer wijn op de markt waarvan het alcoholpercentage is verlaagd of verwijderd.

• Lees ook: ‘Glaasje op, lekker rijden’ (46 alcoholvrije wijnen geproefd)

Sinds het Productschap Wijn is wegbezuinigd, zijn er geen harde cijfers meer beschikbaar over de Nederlandse wijnhandel, maar de betrokkenen spreken van groei, zowel in alcoholvrije als alcoholarme wijn.

“Wij zijn een jaar of vijf geleden met alcoholvrije wijn begonnen”, vertelt André Koopman van importbedrijf LFE. “We zien elk jaar een stijging van onze merken Faber en Light Live. We zitten nu op ongeveer 500.000 flessen. Dat lijkt best veel, maar bij ons gaan jaarlijks 32 miljoen flessen om, alcoholvrij is een nichemarkt.”

Importeur Walraven Sax schat de groei in het eerste half jaar vergeleken met die van 2015 van het alcoholvrije merk Natureo van het Spaanse wijnbedrijf Torres (distributie voor de horeca veelal via AB InBev) voor wit en rosé op 10% en die van rode wijn op 20%.

Ook alcoholarme wijn zit in de lift. White Zinfandel (8,5%), Moscato (8,5%) en Grenache Rosé (10%) van Gallo bijvoorbeeld doen het goed in de retail. Het zijn toegankelijke, fruitige, off dry wijnen, waarmee het Californische wijnbedrijf zich richt op een nieuwe generatie wijnconsumenten. Ze zijn niet duur, ook dat helpt.

Het is overigens geen toeval dat het alcoholpercentage van dit soort wijn vaak nét beneden de 8,5% zit. Bij stille wijn met een alcoholgehalte boven de 8,5% verdubbelt namelijk de alcoholaccijns. Bij bubbelwijn was tot voor kort de accijns boven de 8,5% zelfs vijf keer hoger. Deze laatstgenoemde belastingmaatregel is inmiddels (per 1 januari 2017) afgeschaft.

Een succesvolle alcoholarme wijn op de Nederlandse markt is Barefoot, ook een merk van Gallo. Volgens brandmanager Sjoerd Dijkstra van Walraven Sax gaat ongeveer 20% van de Barefoot-wijn naar de horeca.

“Sinds drie jaar is Barefoot een echte festivalwijn”, vertelt hij. “Vooral in de dance-scene. Wij leveren de mousserende Barefoot Bubbly Pink Moscato (8%) en de Barefoot White Zinfandel (8,5%) aan de festivals The Flying Dutch, Extrema, Solar, Loveland en Milkshake.”

Volgens Dijkstra is het alcoholpercentage voor de events en de horeca echter niet de reden om ervoor te kiezen. “Wel spelen ze in op de trend van lichtere en fruitigere wijnen. Dat er minder alcohol in zit is bijzaak.”

Alcoholvrij als serviceproduct

Alcoholvrije wijn is een andere productcategorie dan alcoholarme wijn. Alcoholvrij heeft een eigen doelgroep, weet André Koopman van LFE.

“Het past in de trend van producten als de 0.0-bieren en alcoholvrije cider, maar denk vooral ook aan zwangere vrouwen, sporters en mensen die wegens medicijngebruik geen alcohol kunnen drinken. Enkele hotel-restaurants van Van der Valk schenken het voor zakelijke klanten die nog moeten rijden of werken. We maken tafelkaarten voor ze. Dat werkt; als gasten zien dat het er is, dan wordt het vaker besteld.”

De kenners zijn het erover eens dat alcoholvrije wijn, net als de relatief nieuwe 0.0-bieren, dankzij technische verbeteringen in het productieproces lekkerder zijn geworden.

André Koopman: “Sektkellerei Schloss Wachenheim, die onze merken Faber en Light Live produceert, gebruikt een uniek systeem van vacuümdistillatie, waarbij het verwijderen van de alcohol gebeurt onder hoge druk en bij lage temperatuur, zodat het maximum aan wijnaroma behouden blijft. De basiswijnen uit Spanje, Italië, Frankrijk en Zuid-Afrika die ze gebruiken, zijn verrassend rijk en smaakvol. De wijn moet voldoende intensiteit, zuren, smaak en aroma hebben om zonder de alcohol overeind te blijven.”

Alcoholvrije wijn is een niche- of serviceproduct, maar Kees Verhoeff, eigenaar van onder andere Wijnbar Vintage in Hilversum, maakt er werk van.

“In Wijnbar Vintage bieden we tachtig wijnen per glas aan”, vertelt hij. “Het is een goede service om daar ook alcoholvrije wijnen bij te zetten. ‘Nee’ bestaat niet, zeg ik altijd. Voor islamitische gasten hebben we halal-gecertificeerde alcoholvrije wijn.”

Verhoeff vindt het léuk om alcoholvrije wijnen te schenken, maar het levert hem ook veel op.

“We bieden flights van drie kleine glaasjes wijn aan. Wie geen alcohol wil of mag drinken, kan dan tóch meedoen. De alcoholvrije wijnen die ik schenk zijn niet goedkoop, en de marges zijn ook lager, maar de winst zit hem in het hele pakket. Je hebt een verhaal aan tafel en als de niet-drinker gezellig kan meedoen met alcoholvrije wijn, dan blijft het gezelschap langer, nemen ze er nog een hapje bij, enzovoort. Kortom, iedereen blij!”

Succesvolle alcoholvrije wijnen

. Faber en Light Live. Van Sektkellerei Schloss Wachenheim in Trier. Mousserend en alle kleuren stille wijn van onder andere chardonnay en cabernet sauvignon.
. Natureo. Spaans wit, rood en rosé van muscat, syrah en cabernet sauvignon.
. Lussory. Halal-gecertificeerde wijn uit Spanje. Stil en bruisend van tempranillo, airén en macabeo.
. Morouj. In Zweden gemaakt van chardonnay en cabernet sauvignon uit Spanje. Mousserend en stille wijn in alle kleuren.
. Eisberg. Duitse stille wijn van chardonnay, riesling en cabernet sauvignon.
. Donelli Vini. Italiaanse ‘sparkling grapejuice’. Is nooit alcoholhoudende wijn geweest, maar wel gemaakt van wijndruiven: trebbiano, sangiovese, malvasia en lambrusco.