Soms is het beter om thuis verder te proeven…

Birthe van Meegeren schrijft af en toe een column voor wino.sjakes.com

Vinoblesse is één van de partners waar ik mee samenwerk. Voor mij kenmerken ze zich door wijnen met een geheel eigen karakter. Geen 13 in een dozijn. Nee, echt wijnen die verrassen en blijven boeien. Wijnen die zijn als bijzondere mensen waarnaar je kunt blijven luisteren omdat ze echt iets speciaals te vertellen hebben.

 – door Birthe van Meegeren – 

Na een grote overzichtsproeverij van Vinoblesse had ik een selectie gemaakt van tien wijnen die mijn interesse hadden gewekt. Ik besprak deze wijnen met Tjitske, één van de eigenaars van Vinoblesse. Ze verbaasde zich dat ik de Cabotte Côtes du Rhône niet had opgenomen in de selectie… maar ik had ‘m niet geproefd, dus had deze wijn niet kunnen selecteren.

Na veel wijnen, moet je, ondanks het uitspugen, toch een beetje stoppen. Want je krijgt via de slijmvliezen toch echt wel wat alcohol binnen. Je merkt het. Maar ook een alcoholcontrole van de politie wees dit uit na een proeverij van 25 wijnen bij Gall & Gall waarbij ik alles had uitgespuugd. De politieagente: “Jaaaja… wijnspecialiste… en alles uitgespuugd… de alcoholtest slaat niet té veel, maar toch echt aan!” Oeps.

En natuurlijk vermindert ook je beoordelingsvermogen als er alcohol in je bloed komt…

Tjitske stuurde alsnog de Côtes du Rhône Colline van Cabotte op. En jeetje, wat had ze gelijk! Deze Côtes de Rhône is waanzinnig! Super fruitig in de neus, rood fruit en zo geparfumeerd! Bloemig, als van viooltjes en lavendel. Een beetje kruidigheid ernaast. De smaak is sappig, fris en elegant als een balletdanseres. En in de afdronk die bijzondere bloemigheid, alsof je in een lavendelveld in Zuid-Frankrijk staat.

Van biodynamische landbouw. Maar daar ga ik het een andere keer over hebben, want dat verdient een eigen blog. Daar is zoveel over te vertellen.

Birthe van Meegeren DipWSET/WA richtte eind 2016 haar eigen bedrijf voor wijnadvies & training op | birthevanmeegeren.nl
Zij is tevens medeoprichter van de Wine & Dine Academy 
Birthe deelt van tijd tot tijd een column op wino.sjakes.com