Kort & Wijn – klein nieuws uit de wijnhandel

Wetenswaardigheden uit de wereld van de wijnhandel. Klein nieuws, dat je tóch weten wilt.

Wijnhandel per fiets. Een van de oudste wijnwinkels van Amsterdam gesloten. Een nieuw type rosébubbel komt eraan. En welke wijnwinkel vult het gat in de Amsterdamse binnenstad na het verdwijnen van een vestiging van Les Généreux?

1. Wijnwinkel dicht na 63 jaar

In 2012 nam de Alkmaarse importeur E-Cru Wines & Spirits De Eekhoorn aan de Kinkerstraat in Amsterdam over, een slijterij/wijnhandel die hier al sinds 1954 werd gerund door de familie Eeken. Nu, vijf jaar later, sluit E-Cru de zaak voorgoed, volgens eigenaar Wytse van der Zweep omdat hij het niet eens kon worden met de verhuurder van het pand over de noodzakelijke vervanging van de fundering.

E-Cru lijkt op dit moment geen concrete plannen te hebben voor een nieuwe winkel. Van der Zweep meldt in de nieuwsbrief dat het bedrijf blijft voortbestaan als groothandel.

2. Wijn bezorgen per fiets

Na het succes van fietsbezorgdiensten als Foodora en Deliveroo gaat nu ook de drankenhandel op de pedalen staan. Sinds eind vorig jaar kun je in Amsterdam De Snelle Slijter bellen als je accuut zonder koud bier, vodka of rosé dreigt te geraken. Sinds kort biedt Derrick Neleman bezorging per fiets in de avonduren aan. Weliswaar minder snel dan de fietsende thuisbezorgers in de foodsector (voor 11.30 uur besteld en alleen doordeweeks kun je bij Neleman je wijn in de avonduren laten bezorgen), maar wel geheel in lijn met de succesvolle Neleman-formule – milieuvriendelijk, bio, vrolijk en duurzaam.

3. Nieuwe rosébubbel

De vraag naar mousserende blijft stijgen, dus nieuwe bubbelwijnen hebben kansen op de markt. Clairette de Die, de zoete, lichte (7 à 9% alcohol) Rhône-bubbel van muscat en clairette, was al een tijdje bezig toestemming te krijgen voor de productie van een roséversie. Die gaat er nu komen, ondanks de bezwaren van wijnboeren in de 200 km noordelijker gelegen AOC Bugey-Cerdon, waar een roze parelwijn wordt gemaakt van gamay en poulsard.

De verwachting is dat de eerste Clairette de Die Rosé komende zomer op de markt komt. De wijn krijgt tussen de 6 en 8,5% alcohol en wordt gemaakt van de druiven muscat à petits grains, clairette en minstens 5% blauwe druiven als gamay en muscat à petits grains rouge.