Promotie drie Rhône Villages – na 20 jaar investeren

Vaison-la-Romaine

Drie wijndorpen in de zuidelijke Rhône-vallei zijn gepromoveerd van Côtes du Rhône Villages naar Côtes du Rhône Villages met geografische benaming. Dat wil zeggen dat de naam van hun dorp op het etiket vermeld mag worden.

Dit lijkt misschien een bureaucratische formaliteit, maar de wijnbedrijven hebben er bijna twintig jaar aan gewerkt om aan de hogere kwaliteitseisen te voldoen.

Dat duurt zo lang omdat álle bedrijven in het dorp eraan moeten meewerken, het met elkaar eens moeten worden over de wijngronden die ervoor in aanmerking komen én vervolgens alle een vergelijkbaar kwaliteitsniveau moeten bereiken.

De prijzen gaan dan ook zonder twijfel omhoog, want die investeringen moeten worden terugverdiend. Gelukkig is dat meestal ook wel te proeven.

De drie dorpen liggen op de grens van de departementen Drôme en Vaucluse, in de buurt van het dorp Cairanne, dat vorig jaar van een Rhône-Village-met-dorpsnaam promoveerde naar een Cru de Rhône, wat nog weer een trede hoger is. AOP Cairanne mogen ze zichzelf daar nu noemen, net zoals Gigondas, Vacqueyras, Vinsobre en andere al jaren doen.

Vanaf oogstjaar 2016 mogen de drie nieuwkomers hun wijn voorzien van een etiket met hun dorpsnaam erop. Als ik me niet vergis zijn er nu 20 Côtes du Rhône-Villages met geografische aanduiding.

Na Bordeaux is de Côtes du Rhône het tweede grootste wijnbouwgebied onder het Franse AOP-systeem.

Dit zijn de drie nieuwkomers:

Côtes-du-Rhône Villages Vaison-la-Romaine – ruim 750 ha – 3 coöperaties en zo’n 13 zelfstandige wijnhuizen profiteren hiervan.
Côtes-du-Rhône Villages Sainte-Cécile – zo’n 1.400 ha – bewerkt door 3 coöperaties en 15 wijnhuizen.
Côtes-du-Rhône Villages Suze-la-Rousse – 2.600 ha – 2 coöperaties en 20 particuliere wijnbedrijven.