De avonturen van druivenjagers Dido en Jurriaan

Dido en Jurriaan met Luiz Allegretti van Clos Santa Ana in Colchagua, Chili

Bericht uit de Spaanse regio Empordà, net over de grens bij Perpignan in Zuidoost-Frankrijk. De Druiven Jagers hebben hun eerste wijn gebotteld.

De druivenjagers (of grape hunters) zijn Dido Voorma en Jurriaan Morsink, een reizende wijnduo dat momenteel aan het werk is voor het wijnhuis Espelt Viticultors in een wijngaard van 25 hectare (Mas Marés) in het natuurpark Cap de Creus. In Empordà dus, het uiterst noordoostelijke puntje van Spanje.

Dido en Jurriaan reizen al een aantal jaar van wijngaard naar wijngaard om te werken en wijn te maken. Dit doen ze elk jaar afwisselend op het noordelijk halfrond (nu dus Spanje) en het zuidelijk halfrond, vorig jaar was dat in Chili.

Dit doen ze al sinds 2014. Ze werken hard op het land en in de wijnkelder, maar beleven avonturen en leren veel. En nu hebben ze dus ook hun eerste eigen wijn gemaakt (overigens al uitverkocht).

De tweede wijn is in de maak en er zijn plannen om wijn te maken in Zuid-Afrika, Australië en Noord-Amerika. Het uiteindelijke doel is om ergens in de wereld een eigen wijngaard te bezitten en daarvan te leven.

En dan houden ze ook nog van elkaar neem ik aan, het is om stikjaloers van te worden.

Hun eerste wijn heet Ramses en is gemaakt van garnatxa en carinyena (grenache en carignan). Het is een DO Montsant, spontaan vergist, gerijpt in kleine amfora’s van klei (200 liter) en in grote glazen flessen (demi jean). Ongefilterd en niet geklaard. Ik denk dat we dit wel natuurwijn mogen noemen.

Ramses II ligt op dit moment in houten vaten te rijpen in Chili. Deze wijn is gemaakt van syrah and carignan. In mei wordt de wijn gebotteld, ongeveer 1.000 flessen, en overgebracht naar Nederland.

Je kunt Dido & Jurriaan volgen op grapehunters.com. Lees vooral de spannende blog over de ervaringen bij Hacienda Araucano van François Lurton, die daar zelf denk ik niet blij mee zal zijn…