Wijn verzegeld met gecodeerde capsule en QR-code

We zullen het steeds vaker gaan zien: de Tesa BevSeal, een modern systeem van verzegeling van het Duitse bedrijf Tesa Scribos om dure dranken als whisky en wijn te behoeden voor vervalsing.

De wijnorganisatie in de Saint-Emilion, die het systeem al in gebruik had voor de twee Grands Crus Classés, heeft het systeem nu ook ingevoerd voor Canon-Fronsac, Fronsac, Lussac Saint-Emilion, Puisseguin Saint-Emilion en Saint-Emilion Grand Cru.

Het systeem is een combinatie van een gecodeerde capsule en een unieke QR-code waarmee met een app op de smartphone de authenticiteit van de fles kan worden gecheckt.

De Tesa BevSeal werd in 2015 geïntroduceerd. Enkele grote concerns en kapitaalkrachtige wijnhuizen in de Bordeaux hebben het al een tijdje in gebruik, maar het is volgens mij voor het eerst dat een wijnregio collectief dit beveiligingssysteem adopteert.

Het bestrijden van vervalsingen, waarmee de Franse wijnhandel zeer gediend is, vooral op de internationale markt en in de wereld van veilingen van dure, exclusieve topwijnen wordt steeds belangrijker. Met name in Aziatische landen is het vervalsen van wijn big business.