Nieuw in Nederland: Herdade do Portocarro

Herdade do Portocarro

Het nog jonge Herdade do Portocarro is het nieuwste Portugese wijnhuis (Sétubal) van importeur Maria Gomes in Amsterdam.

Het kleinschalige Portocarro (15 ha) ligt aan de Sado-rivier bij het dorpje São Romão tussen Grândola en Torrão in het oostelijke deel van de provincie Setúbal.

Het behoort bij de DOP Península de Setúbal, maar is een heel eind verwijderd van het schiereiland Península de Setúbal onder Lissabon. Portocarro ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van de Atlantische zee, die daar landinwaarts wel zijn matigende invloed heeft op het warme klimaat op de grens met Alentejo.

De wijngaarden van Portocarro, waarvan de aanplant begon in 2002, bevinden zich op het hoogste punt van de regio op de noordoever van de rivier de Sado en zijn gericht naar het zuiden, profiterend van veel zonuren en een goede drainage.

José da Mota Capitão

De filosofie van de eigenaar en wijnmaker José da Mota Capitão gaat richting minimale interventie en hij is bezig de biodynamische teelt- en productiemethode in te voeren.

De eerste wijnen van het wijnhuis behoorden direct bij de meest gewaardeerde wijnen van Portugal. Inmiddels staan ze op de kaart van Michelin-sterrenrestaurants in de hele wereld.

Het Portugese magazine ‘Wine, Essencia do Vinho’ nomineerde het bedrijf in 2015 als producent van het jaar.

Importeur Maria Gomes heeft vier rode en een witte wijn van Portocarro in het assortiment:

Autocarro Nº 27 2014 (aragonez, touriga nacional, cabernet sauvignon).
Herdade do Portocarro 2012 (aragonez, touriga nacional, cabernet sauvignon).
Anima 2011 (sangiovese).
Cavalo Maluco 2011 (touriga franca, touriga nacional, petit verdot; ‘prijswinnaar en sterrenwijn, een parel van Portugese bodem’).
Alfaiate 2015 (sercial, galego dourado, arinto, antão vaz).