Jean-Claude Lapalu, Brouilly vin naturel

Domaine Jean-Claude Lapalu
Jean-Claude Lapalu (foto: www.wineterroirs.com)

Domaine Jean-Claude Lapalu (Beaujolais, Brouilly) is nieuw in het assortiment van Vojacek Wijnen in Maastricht.

“Jean Claude werkt sinds 10 jaar voor zichzelf volgens de bio-dynamische werkwijze en de filosofie dat de wijn gevoed wordt door zijn omgeving”, aldus Yoeri Vojacek, die de wijn omschrijft als ‘rond, gul en vruchtvlezig’. “Heel compleet en volledig in de stijl van een Brouilly.”

Er zijn tekenen van een opleving in de Beaujolais-handel. In Groot-Brittannië werd in de eerste helft van 2016 zo’n 20% meer Beaujolais ingevoerd. Ook de waarde van de geïmporteerde wijn was ongeveer 20% hoger. Logisch, want het zijn vooral de duurdere Crus de Beaujolais (Fleurie, Brouilly, Morgon, Chénas, etc) die het goed doen in de UK, met groeicijfers rond de 50%.

In Hong Kong lijkt het wel of ze de Beaujolais voor het eerst hebben ontdekt, gezien de groei van maar liefst 564% in volume.

Wereldwijd steeg de export van Beaujolais-wijn met 1,6%. Beaujolais-Villages het meest met 12%, gevolgd door Crus de Beaujolais met 10%.

Ook in Frankrijk zelf scoorde de Beaujolais-wijn goed met een toename van 5% in volume in de supermarkten, waar de overige rodewijnregio’s gezamenlijk een daling van 2,6% moesten incasseren.

Vojacek Wijnen is al jaren ruim voorzien van Beaujolais-wijnen in het segment ‘vin naturel’. Behalve de nieuwe aanwinsten van Domaine Jean-Claude Lapalu (een Beaujolais Villages Vieilles Vignes en een Cru de Beaujolais Brouilly, voert de Maastrichtse importeur onder meer Jean-Louis Dutraive (Fleurie), Justin Dutraive (zoon van Jean-Louis), Jean-Paul Thévenet (Morgon), Charly Thévenet (inderdaad, zoon van JeanPaul, in Régnié), Domaine de la Grosse Pierre (Chiroubles) en Domaine Thillardon (Chénas).

Overigens stonden zowel Jean-Louis Dutraive als zijn zoon Justin in de finale van de 2e editie van het Beaujolais Concours des Grands Vins du Beaujolais. Zoon Justin kreeg hier de beste waardering in de categorie €12,50-€17,50.

Yoeri Vojacek: “Dat Justin Dutraive (als nieuwkomer) met zijn Beaujolais 2015 Les Bullands uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis ging is een enorme prestatie. Het was namelijk zijn eerste oogst. In 2015 startte hij met een paar are Fleurie Chapelle des Bois en bijna 1 hectare Beaujolais in de gemeente Romanèche Thorins.”