Meer vraag naar wijn zonder toegevoegd sulfiet

zeroso2Het roept altijd reacties op als je sulfietvrije wijn in de etalage zet. ‘Kan niet!’ roept dan iedereen die wel eens een wijncursus heeft gevolgd. ‘Er is in wijn altijd van nature wat sulfiet aanwezig’. De belangstelling voor wijn zonder toegevoegd sulfiet groeit sterk.

Je ziet ze inmiddels in de supermarkten en ook uit de zoekwoorden van Google Search blijkt dat veel mensen zoeken naar sulfietvrije wijn. Laten we ervan uitgaan dat mensen die extreem allergisch zijn voor zwavel uit ervaring weten dat sulfiet in héél veel producten wordt gebruikt en dat sulfietvrije wijn niet per se echt 100% zwavelvrij is.

Is wijn zonder toegevoegd sulfiet lekkerder? Sommige zeker, is mijn ervaring, maar in het algemeen kun je dat niet beweren. Er zijn heel veel factoren die wijn meer of minder lekker maken. Ik heb zelf de indruk dat wijnen waaraan bij de botteling geen of minimaal sulfiet wordt toegevoegd, aromatischer en expressiever zijn. Maar zodra de fles is geopend, verliezen ze die kenmerken sneller dan ‘gewone’ wijnen.

Een nieuwe sulfietvrije wijn in het assortiment van Maria Gomes in Amsterdam is Terra d’Alter Aragonez ZERO SO2 2012 uit de Portugese regio Alentejo. “Een bijzondere, sulfietvrije wijn met ballen”, aldus eigenaar Reggie Smith.

Er is ook een ‘gewone’ versie mét sulfiet verkrijgbaar bij Maria Gomes, dus je zou ze kunnen vergelijken. De wijnen worden overigens gemaakt door de Australische wijnmaker Peter Bright, een van de eerste flying winemakers.

terras-dalter-terra-dalter-aragonez-zero-so2-2012De ZERO SO2 fermenteerde in roestvrije stalen vaten, maar onderging malolactische gisting in  vaten van Amerikaans eikenhout en rijpte vervolgens drie maanden op de gistresten. Als je sulfietvrij werkt, moet je als wijnmaker ervoor zorgen dat de wijn op een andere manier gewapend is tegen oxidatie. Malolactische gisting en rijping op de droesem maakt de wijn sterker.

Opvallend is tevens het gebruik van 2% viognier-schilletjes, naast 98% aragonez (tempranillo).

Proefnotitie van Reggie Smith: “Donkerrood, paars van kleur. Aroma van krachtig rood fruit en kruidige vanille. Smaakt naar rijpe zwarte bessen, wilde aardbeien, aangename kruidigheid, rijpe volle tannines, een lange afdronk met pepertjes en wat kruidigheid.”