Uitzonderlijke nebbiolo uit de bergen van Valtellina

 

“Wat hier in de Alpen wordt gemaakt, behoort tot de allergrootste nebbiolo-wijnen van Italië en tot de meest verfijnde expressies van die nobele druif”, schrijft Brand Wijnimport over zijn nieuwste aanwinst.

Het wijnhuis ArPePe – zo genoemd naar Arturo Pelizzatti Perego, de vader van de huidige wijnmakers Isabella, Guido en Emanuele Pelizzatti – in het kleine wijngebied Valtellina in het uiterste noorden van Lombardije, verbouwt nebbiolo (hier chiavennasca genoemd) op terrassen die met behulp van dynamiet in de stijle berghellingen zijn gecreëerd.

“Al het werk moet met de hand worden gedaan”, aldus Brand Wijnimport. “Soms komen er zelfs kabelbanen en helikopters aan te pas om de oogst uit de meest afgelegen wijngaarden te vervoeren naar de kelder.”

Arpepe is de kleinste producent in het assortiment van Brand Wijnimport, maar het bijzondere wijnhuis maakt wel elf verschillende cuvées. “De weinige wijn die ze produceren, gunnen ze ook nog eens heel veel tijd in hun kelder om zich te ontwikkelen tot de plaatjes die wij u nu als Brand Wijnimport kunnen aanbieden.”

Brand Wijnimport (Leiden) heeft sinds kort in kleine oplage acht wijnen van Arpepe in het assortiment, afkomstig van drie wijngaarden: Sassella, Grumello en Inferno.