Centopassi, wijn van ex-maffiagrond

centopassiHet Siciliaanse wijnhuis Centopassi is de vrucht van de Italiaanse ‘pluk-ze-wet’, schrijft wijnimporteur Peter Smits van Eck en Maurick in Kortenhoef, die de Grillo en een Catarratto van Centopassie aan zijn portfolio toevoegde.

In heel Italië bestrijdt de organisatie Libera Terra (‘bevrijd land’ of ‘bevrijde grond’) de maffia in samenwerking met de bevolking. Het confisqueren van bezittingen van de maffia, zoals de wijngaarden in de buurt van het dorpje Corleone die Centopassi nu exploiteert, is daarvan een onderdeel. Centopassi (let op het juichende figuurtje in het logo) is één van de vele coöperatieve bedrijven van Libera Terra die moeten bijdragen aan een maffiavrije landbouwsector.

Een interessant en hoopgevend project, waarvan ik nog niet eerder hoorde. Toch bestaat Libera Terra als sinds 1995. Het oprichten van de coöperaties begon in 2006.

Peter Smits: “Natuurlijk is de ‘pluk-ze-wet’ die dit mogelijk maakt, door de overheid ingesteld, maar de invulling ervan wordt gedaan door jonge mensen die zijn opgegroeid onder het juk van de maffia en de corrupte overheid die ze aan hun lot overliet of niet bij machte was iets te doen, en toch grijpen ze nu deze kans. Niet zonder risico, want de maffia heeft al teruggeslagen, zoals met brandstichting.”

Eck en Maurick begint voorlopig met de witte wijnen van Centopassi: een Grillo en een Catarratto. Smits: “Mijn favoriet is de Catarratto 2015, cru Terre Rosse di Giabbascio vanwege de stuivende neus vol tropisch fruit als ananas, perzik en bergamot en dan de ongelooflijke spanning in de mond, frisse zuren en een haast zilte afdronk. De Grillo, cru Rocce di Pietra Longa is wat minder intens in de neus, maar neemt haar moment in de afdronk. De aroma’s zijn rijper en zachter: peer, meloen, citrus. In de mond vol en rond met enorm veel lengte. De Grillo is zwoel, de Catarratto heeft meer pit.”