Roemenië gaat meetellen

roemenie
Rood: Transsylvanië

Terwijl de wereldwijde wijnproductie dit jaar 5% minder is dan in 2015, is de oogstopbrengst in Roemenië met bijna 40% gestegen. 

Met een volume van 4,8 miljoen hectoliter staat Roemenië daarmee dit jaar volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn OIV op de 13e plaats op de ranglijst van wijnproductielanden.

Volgens de OIV kent de oogst wereldwijd bekeken de laagste opbrengst sinds 20 jaar. Aanzienlijke dalingen in de wijnproductie werden geregistreerd in Chili (-21%), Argentinië (-35%), Brazilië (-50%) en Zuid-Afrika (-19%).

Roemenië is in volume het zesde productieland van Europa, na Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland.

Ook kwalitatief gaat Roemenië meetellen. Relatief nieuw op de Nederlandse markt is het wijnhuis Liliac in Transsylvanië. Liliac (vleermuis) is gestart in 2010 door de Oostenrijkse zakenman Alfred Michael Beck. Ook de wijnmaker Rudolf Krizan is een Oostenrijker.

Liliac heeft 52 ha wijngaarden in Batos en Lechinta in Transsylvanië in het noorden van Roemenië. De wijngaarden hier behoren tot de koelste van het land.

Dat verklaart misschien het soms, naar mijn smaak te scherpe appelzuur in enkele van de witte wijnen. In een continentaal klimaat dalen de temperaturen snel in het najaar, waardoor de druiven mogelijk onvoldoende tijd krijgen om het appelzuur af te bouwen. Tegelijkertijd hebben veel van de rode wijnen een stevig alcoholgehalte rond de 14 of 14,5%.

Dat stoort mij overigens allerminst. Liliac Red Cuvée 2104, met 14,5% alcohol (de middelste op de foto), behoort tot mijn favorieten. De druif fetească neagră speelt de hoofdrol in deze wijn, aangevuld met merlot.

Fetească neagră heeft een uitgesproken eigen karakter, wat hem tot de origineelste, spannendste en de meest Roemeense wijn van Liliac maakt. Bessen, likeurachtig kersfruit, kruidig, bloemen, aardbei, lekker pittige zuren, mannelijke tannine, snufje hout, onbekende zoete specerijen, munt, kruidnagel en ook rustiek en aards, als bosgrond met herfstbladeren. Het is wel even wennen, want het is echt een heel apart smaakprofiel, maar dan steelt het zwarte meisje (fetească neagră) je hart.

De combinatie met merlot werkt goed, omdat die druif warme, uitbundige fruittonen en sappigheid toevoegt. Die komen sterk naar voren in Liliac Crepuscul 2013 (op de foto links) waarin merlot in de meerderheid is. Ook in deze wijn draagt fetească neagră zijn aangename eigenwijsheid bij, al staat de merlot-chocoladerigheid mij in deze blend iets tegen.

Overigens las ik op de website van Liliac iets over een etiketontwerpwedstrijd. Ik hoop dat we daarvan in de praktijk snel iets gaan merken, want wat er nu op de fles zit is deprimerend.

Ook heel prettig, twee keer wit:

. Liliac Fetească Regală 2014. Vettig, licht bloemkruidig, perzik en citrus. Simpel, maar zeer aangenaam, sappig en goed in balans.
. Liliac Crepuscul Pinot Gris & Fetească Albă 2014 (rechts op de foto). Rond en kruidig, zoete abrikoos, snufje anijs, grapefruit, sappig met fijne zuren.

Importeur van Liliac is Imperial Wijnkoperij in Den Dolder.

Lees hier meer over Wijnhuis Liliac

Update januari 2018: Imperial Wijnkoperij is nu Anfors-Imperial