Authentic Wines Without Make-up, wat een goed idee!

Filipa Pato
Filipa Pato

Gisteren was ik bij Youp van ’t Hek. Gelukkig kwam tijdens deze avond ook wijn aan bod. Hij vertelde dat een vriend van hem veel snobistische kakkers (Youp’s woorden) als vrienden had. Die deden allemaal heel interessant over wijn.

– door Birthe van Meegeren –

Als ze langskwamen haalde hij wijn bij de Lidl en schonk die over in bewaarde lege Grand Cru flessen, om vervolgens in z’n knuistje te lachen…

Nee, juist geen demasqué op het einde van de avond want dan kun je zo’n grap maar één keer uithalen.

En deze vriend zei ook altijd tegen Youp: houd het licht! En dat is ook een goed wijnadvies. Zware wijnen kunnen even heel lekker zijn, voor één glaasje. En ja dat is ook héél verstandig om maar 1 glas wijn te drinken, maar vaak heb je ook zin in een tweede glas. En dan valt die 14,5% alcohol ineens als een slaapdeken over je heen.

Daarom proefde ik na afloop van de voorstelling een lekkere lichte wijn uit het Bairrada-gebied in Portugal. Deze wijn had zo’n inspirerende naam: Bical & Arinto (Portugese druiven), Vinho Branco, Authentic Wine Without Make-up. De wijn was sappig, fris en met lekkere kruidigheid in de afdronk. En met 12% alcohol niet zwaar.

Filipa Pato maakt de wijn. Ze is zelf een natural beauty en staat bekend als één van de meest veelbelovende wijnmaaksters van Portugal (haar vader Luis Pato is al jaren een Portugees wijnicoon). Ze maakt wijnen zonder chemische toevoegingen: geen kunstmest en pesticiden in de wijngaard en geen ‘make-up’ tijdens de vinificatie. Dus geen gekweekte gisten of gebruik van nieuwe eikenhouten vaten.

Wat een goed idee, ‘Authentic Wines without Make-Up’! Als de EU daar nou eens een internationaal keurmerk voor zou geven. Dan weet je in de wirwar van al die duizenden flessen toch een beetje wat je kunt verwachten: in ieder geval een wijn zonder duidelijk aanwezig hout en met de typiciteit van het desbetreffende wijngebied.

Tot het zover is, zijn deze Authentic Wines without Make-Up van Filipa Pato te koop bij André Kerstens, online en in de Kazernestraat in Den Haag.

Birthe van Meegeren DipWSET/WA richtte eind 2016 haar eigen bedrijf voor wijnadvies & training op | birthevanmeegeren.nl
Zij is tevens medeoprichter van de Wine & Dine Academy 
Birthe deelt van tijd tot tijd een column op wino.sjakes.com