Twee nieuwe wijnen uit de Bourgogne

Yann Charlopin
Yann Charlopin

Drie mooie nieuwe Bourgognewijnen zijn sinds kort op de Nederlandse markt. De ‘echte’ zeg maar, namelijk uit de Côte d’Or.

Heitz-Lochardet – Chassagne-Montrachet
Armand Heitz
Armand Heitz

Nieuw bij Bolomey Wijnimport. De jonge Armand Heitz moest geduld betrachten tot de langlopende contracten van zijn ouders met een groothandelshuis waren verlopen, voordat hij zijn eigen wijn kon maken. Het familiebedrijf bezit namelijk behoorlijk wat wijngaarden ten zuiden van Beaune.

David Bolomey: “Een ontdekking als die van Heitz-Lochardet gebeurt maar zelden. Om geen slapende honden wakker te maken, lieten we stilletjes wat flessen komen van een collega-importeur uit het buitenland. De wijn, Chassagne-Montrachet 1er cru La Maltroie 2013, blies ons omver. Als dit pas de tweede oogst is, wat gaat dat dan worden?!”

Bolomey biedt van Domaine Heitz-Lochardet onder meer Meursault, Chassagne-Montrachet, Chevalier-Montrachet en Pommard aan. De wijngaarden werden door de familie al biologisch bewerkt, Armand werkt nu volgens de principes van de biodynamie.

David: “De stijl van Heitz-Lochardet doet ons denken aan die van Arnaud Ente: levendig, met fijne zuren en mineraliteit, ingetogen qua houtgebruik, en veel spanning en lengte.”

Caroline Morey (Chassagne-Montrachet)
Pierre-Yves Colin en Caroline Morey
Pierre-Yves Colin en Caroline Morey

Nieuwe aanwinst van Janselijn Wijnen. Eigenaar Christiaan Janselijn. Caroline Morey, de vrouw van Pierre-Yves Colin van Domaine Pierre-Yves Colin-Morey, sinds een paar jaar Santenay en Chassagne-Montrachet (rood en wit) van eigen wijngaarden. Daarvoor gebruikt zij de cuverie van haar man, maar Caroline beschikt over haar eigen team voor het werk in de wijngaarden.

Janselijn: “Vanzelfsprekend is Pierre-Yves nauw betrokken en adviseert en helpt hij bij de vinificatie van de witte wijnen (hij heeft immers een naam hoog te houden), maar ondanks dat bezitten de wijnen een eigen karakter en identiteit.”

In Chassagne-Montrachet maakt Caroline Morey onder meer drie Premier Cru’s: Les Champ-Gains, Chaumées en Les Caillerets.