Overrompelend lekkere biologische Garnacha uit Aragón

bodegas-tempore
Links en midden: Víctor en Paula Yago Aznar

De nieuwste aanwinsten van importeur Biowijn.info in Arnhem zijn twee wijnen – garnacha en tempranillo – onder de merknaam Generación van Bodegas Tempore.

Bodegas Tempore is gevestigd in Lécera, iets ten zuiden van Zaragoza in de provincie Aragón. De wijnen van Tempore vallen onder het label IGP Bajo Aragón.

Waarin deze twee wijnen verschillen van de andere wijnen van Tempore – ze maken diverse labels – is me niet duidelijk. Het marketingverhaal achter Generación is een tikkeltje vaag.

‘Generación is for those who want to travel in time and space, for those who can look straight in the eye, for those who know that evolution is a risk yet the only way forward, for those who are not afraid to experience it all.’

Laten we het maar romantisch noemen. Lees het verhaal achter de wijn hier: Profiel Generación

Importeur Chris Alblas van Biowijn.info: “Ik ontdekte Tempore op de laatste Prowein. Wat mij boeit in deze wijnen, is de levendigheid, de elegantie, de rijpheid van de druiven en de herkenbaarheid van de druivenrassen.”

De wijnen zijn gemaakt van biologisch geteelde druiven en de makers spreken van ‘minimale interventie’ in de wijnkelder. De wijngaarden liggen op 550 meter hoogte. Beide wijnen rijpen gedurende twee maanden op nieuwe Franse eikenhouten vaten van 500 liter.

Het resultaat is overrompelend lekker. De Generación 73 Garnacha is kruidig, sappig en verfrissend energiek, met aroma’s van aardbei, pruim, chocola, zoete specerijen als vanille en kruidnagel, frisse zuren en milde houttonen. Extractrijk, modern, schoon, bijna té gerieflijk en alleszins verteerbaar ondanks een alcoholpercentage van 14%. Begrijpelijk dat de wijn diverse medailles in de wacht wist te slepen.

De Generación 76 Tempranillo scoort hoogstwaarschijnlijk terecht niet minder hoog op de concoursen, maar ik kon dat zelf wegens een kurkbesmetting niet vaststellen.

Overigens staan de cijfers 76 en 73 op de etiketten voor de geboortejaren van de eigenaren van Bodegas Tempore, broer en zus Víctor en Paula Yago Aznar.