Colli Vicentini, als een Italiaans maatpak

colli-vicentini

Het wijnhuis Colli Vicentini is nieuw bij Sauter Wijnen in Maastricht. Moderne coöperatiewijnen van internationale druivenrassen uit de provincie Vicenzia, gelegen tussen Verona en Venetië.

Colli Vicentini is een grote coöperatie (de leden bezitten samen 2.000 ha), die wijn maakt onder diverse DOC-labels in Vicenzia, waaronder Colli Berici, Lessini en Gambellara. De DOC Vicenza is sinds het jaar 2000 de naam voor alle wijn die niet onder deze en andere lokale wijnmerken valt. Er wordt dan ook vooral wijn van internationale druiven gemaakt.

De coöperatie bestaat sinds 1955, toen 33 druiventelers besloten de krachten te bundelen. In de decennia die volgden groeide het bedrijf uit tot een toonaangevende speler in de regio.

De DOC Vicenza is sinds het jaar 2000 de naam voor alle wijn die niet onder deze en andere lokale wijnmerken valt. Er wordt dan ook vooral wijn van internationale druiven gemaakt.

Ik ken de wijnen niet, maar het klinkt mij in de oren als een goed adres voor moderne, betaalbare wijn van beproefde druivenrassen.

Sauter Wijnen in Maastricht schrijft: “De drie wijnen die we presenteren zijn hét bewijs van het potentieel van de regio en van de kwaliteiten die Colli Vicentini ons te bieden heeft. Aan de vinificatie van de witte wijn (chardonnay) komt geen eikenhout te pas: puur fruit en subtiel ‘mollig’. Beide rode wijnen (merlot en cabernet sauvignon) rijpen deels op eikenhout. Die toepassing tilt de wijnen naar een hoger plan: bijzonder harmonieuze wijnen met een echt gesoigneerd voorkomen. Als een Italiaans maatpak.”