Geprezen natuurwijn van Le Coste di Gradoli

le-coste

Importeur Wilde Wijnen in Heemstede heeft enkele van de veelgeprezen Italiaanse natuurwijnen van Le Coste di Gradoli (Lazio) in het pakket opgenomen.

“Gian-Marco Antonuzi (bijgestaan door zijn vrouw Clementine) is één van dé natuurlijke wijngoden in Italië”, aldus de jongens van Wilde Wijnen, zoals ze zichzelf noemen.

Le Coste Bianco 2009 krijgt een eervolle vermelding in het boek Natural Wine van Isabelle Legeron MW en de Engelse wijnjournalist Jamie Goode sprak in 2012 van een ‘very interesting project (…) impressive wines from volcanic soils’.

Le Coste bevindt zich in Gradoli aan het Lago di Bolsena, op de grens met Toscane. “Het is er een Romeins lusthof met pure en rauwe natuur, verzakkingen in de vulkanische bodem en schapen die het gras bijhouden in de verstilde prille lentelucht van het meer van Bolsena. Een van die unieke Italiaanse plekjes waar de tijd stilstaat.”

Le Coste werkt met een bont gezelschap druiven, waaronder ciliegiolo, malvasia, greco antico, aleatico, ansonico en procanico. Wilde Wijnen: “Zijn ‘cave’ zit verscholen achter een grote deur in een typisch Italiaans straatje. Eenmaal binnen heb je een soort religieuze ervaring met een lang gangpad dat leidt naar de ‘holy grail’ waar hij zijn wijnwonderen verricht in een door gist en andere schimmels overwoekerde spookhuiskelder.”

De jongens van Wilde Wijnen kozen voor Le Primeur 2015 (100% aleatico), gemaakt volgens de methode maceration carbonique (fermentatie met hele trossen, bekend van de Beaujolais) en Litrozzo Rosso 2015, een blend van greghetto (lokale sangiovese), ciliegiolo en een beetje merlot.

“Verder hebben we nog kleine hoeveelheden van een aantal bijzondere cuvées: Bianco R, Alea Jacta Est, Le Coste, Rosso R en Vigne Vecchie Piú, mail ons als je interesse hebt.”