Sulfietvrije natuurwijn uit Zuid-Spanje

Bodega Mendez Moya
Bodega Méndez Moya

Granada Wijnen in Utrecht introduceert drie zo goed als sulfietvrije wijnen van het biologische wijnhuis Méndez Moya uit Andalusië.

Het betreft een joven van syrah en twee crianza’s, een van syrah en een van tempranillo. De wijnen bevatten minder dan 1 mg sulfiet per liter.

Even voor de goede orde: 100% sulfietvrije wijn bestaat niet, aangezien bij de fermentatie van de druiven van nature ook altijd wat sulfiet ontstaat. Organisaties van de veelbesproken natuurwijnen van de laatste jaren hanteren doorgaans een maximumgrens van 50 mg/l. Volgens de Europese regels moet op het etiket worden vermeld dat de wijn sulfiet bevat als er meer dan 10 mg per liter in zit.

De sulfietvrije Andalusische wijn komt van een kleine familiebodega ten noorden van de Sierra Nevada met wijngaarden tussen de 1.250 en 1.350 meter hoogte. Granada Wijnen meldt: “Wijnmaker José Méndez Moya is een ecologische wijnmaker in hart en nieren. Eigenzinnig, zorgvuldig en met veel passie maakt hij op een duurzame wijze sulfietvrije natuurwijnen met zeer veel smaak en van superieure kwaliteit. Met groot respect voor de natuur verzorgt hij zijn 10 hectare wijngaarden. Dat proef je terug in zijn pure, ongeklaarde en ongefilterde wijnen, zonder toevoegingen. Zijn geheim? De unieke ligging van zijn wijngaarden en flink wat paciencia (geduld).”

Het wijntijdschrift Perswijn gaf 4 sterren (van het maximum van 5) aan de Syrah Crianza 2009 en de Tempranillo 2009, terwijl de Syrah Joven 2014 een score van 3,5 werd gegund.