NL wordt mogelijk EU-gateway voor nieuwewereldwijn

Jeremy Cunnington
Jeremy Cunnington

Wat betekent Brexit voor de wijnhandel? Jeremy Cunnington van Euromonitor geeft zijn visie in een interview met het eZine Vitisphere. Hier een samenvatting met de belangrijkste punten. Opvallend detail: Nederland kan een gateway worden voor de internationale wijnhandel. 

. Zwakke Britse pond en onzekerheid door Brexit
. Mogelijk vertrek wijnbedrijven uit de UK
. Nederland gateway voor wijn naar EU?

Wat betekent Brexit voor de Britse wijnhandel?

De pond daalt in waarde en dat heeft een positief effect op de handel in topwijnen door bedrijven zoals Berry Bros & Rudd. De wisselkoers is gunstig voor Amerikaanse kopers. Maar dit is tijdelijk, want de voorraden moeten ook weer worden aangevuld, tegen hogere kosten dan voorheen.

Op korte termijn heeft Brexit twee effecten: de zwakke pond en de onzekerheid. De wijnbedrijven die de UK gebruiken als uitvalsbasis voor Europa gaan de investeringen mogelijk beperken en in plaats daarvan opschalen in andere landen waar ze een sterke positie hebben, zoals Nederland of Scandinavië.

Verder kunnen de prijsstijgingen invloed hebben op de consumptie van wijn. Tevens is er kans op een recessie volgend jaar, die kan worden verergerd door de onzekerheid als gevolg van Brexit.

Houdt Euromonitor rekening met mogelijke scenario’s?

Het is heel moeilijk om voorspellingen te doen. De een geeft de moed op en verlangt terug naar 1955, de ander stort zich op de vrije wereldmarkt, met of zonder handelsverdragen. We weten bovendien niet hoe de EU gaat reageren. Verandert de EU van koers bijvoorbeeld? In dat geval kan Groot-Brittannië mogelijk alsnog besluiten in de EU te blijven.

Dit alles níet weten is zeer schadelijk voor de wijnhandel en die onzekerheid kan nog lang voortduren. Grote spelers als Gallo, Concha y Toro, Accolade en Treasury zullen het land niet verlaten omdat de UK-markt groot is. Maar ze kunnen hun continentale Europese activiteiten verplaatsen naar andere landen waarin ze goede zaken doen. Ze gaan zeker twee keer, zo niet drie keer nadenken of ze extra mensen in het Verenigd Koninkrijk aannemen óf dat ze op safe spelen en een Europees kantoor opzetten in bijvoorbeeld Amsterdam.

Als de grote wijnbedrijven kijken naar de Britse markt, dan zien ze dat die verzadigd is en dat het groeipotentieel op het continent ligt. In verhouding tot de volumes in de UK is de groeipotentie op het vasteland beperkt, maar als die verandert of als die bedrijven besluiten om de sprong te wagen, zullen ze de blik richten op Nederland of andere landen. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar een langzame leegloop van het bedrijfsleven en de werkgelegenheid uit het Verenigd Koninkrijk kunnen we niet uitsluiten.

Wat betekent de zwakke pond voor de Britse retailers?

De Britse retail gaat het niet makkelijk krijgen, vooral niet als er een recessie komt. Een deel van de reden voor de opkomst van de prijsvechters in de afgelopen jaren was de recessie van 2009-2010. Eén van de gevolgen zou kunnen zijn dat de grotere wijnbedrijven een nóg groter aandeel krijgen, omdat zij degenen zijn met de volumes om te kunnen voldoen aan de kortingen die de retailers van ze vragen.

Sommigen zeggen dat er altijd ups en downs zijn in handelsbetrekkingen en dat de dingen weer zullen normaliseren.

Wat is normaal? Normaal zal zeker ánders zijn. Het grootste probleem voor het bedrijfsleven is de onzekerheid, die de investeringen remt, wat slecht is voor de werkgelegenheid, waardoor vervolgens de economie stagneert.

Alle voorspellingen zijn riskant. Zelfs voor de korte termijn zijn ze moeilijk te maken en dat is een slechte zaak, want als mensen niet weten wat er gaat gebeuren, dan zullen de meesten níets doen – en dat is het meest beschadigende aspect. We zullen moeten afwachten en zien wat er gebeurt.

Lees hier het originele interview in Vitisphere in het Engels.