Rhônewijn proeven en vis garen in een luchtballon

TOT Public Relationsluchtballon wijdde de kersverse samenwerking met nieuwe opdrachtgever Inter Rhône in met een proeverij in een luchtballlon. Angélique Schmeinck kookte er aan boord wat lekkers bij.

We stegen op in Laren, Gelderland en landden 30 kilometer noordoostelijker in een weiland in Wierden, bij Almelo. De wind bepaalt de route.

Eerlijk is eerlijk: een luchtballon is geen ideale setting om wijn te proeven, daarvoor is er teveel afleiding en onrust. Het is wel een érg leuk uitje om je relaties of personeel mee te verrassen. In kleine kring weliswaar, want er is maar beperkte ruimte in de mand. Wij stegen op met 14 man aan boord van de 24Kitchen-ballon, inclusief meesterkok Angélique Schmeinck en piloot René Elgersma van Bas Ballonvaarten.

Overigens kookt Angélique wel degelijk echt aan boord. Niet het complete diner, maar de koekenpan wordt ter hand genomen en – heel verrassend vond ik – de heilbot werd gegaard in mandjes die met stalen draden ín de ballon werden gehesen. Het is daar ongeveer 90 graden en de vis werd even later perfect op smaak weer aan boord getrokken.

En de wijnen? Witte Rhône-wijnen worden naar mijn smaak steeds interessanter. Ze hebben een eigen smaakprofiel, waarmee ze zich duidelijk onderscheiden van populaire wereldsterren als chardonnay en sauvignon blanc, zonder moeilijk of ontoegankelijk te worden. Druiven als marsanne, grenache blanc, viognier en roussanne geven krachtige, florale, volle, tropische, ronde wijnen, die veel frisser, spannender en vitaler zijn dan ze een jaar of tien geleden waren.

Angélique Schmeinck
Angélique Schmeinck klimt aan boord

De wijn die importeur Rhône Value Wines uit Warmond aan boord had gebracht, lieten zich wat dit betreft van hun beste kant zien, zoals Château Montfaucon, Côtes du Rhône Blanc, Comtesse Madeleine 2014 (als aperitief) en Lemenicier, Saint-Péray Blanc, Traditionnel 2015 (bij de vis).

Delas Frères, Condrieu La Galopine 2014 van importeur Fourcroy Nederland in Bussum deed het uitstekend bij de kreeft.

Fotograaf Jarg Woldhuis maakte een mooie, levendige reportage over de ballonvaart. Bekijk hem hier op Facebook.

Kijk voor meer informatie over de wijnen van de Rhône-vallei op www.vins-rhone.com.