Spannende grechetto uit Umbrië van Cantina Cenci

giovanni cenci
Giovanni Cenci

Grechetto is vooralsnog de beste wijn van Cantina Cenci in Vocabolo Anticello (bij Perugia in Umbrië), volgens de kersverse importeur van dit wijnhuis Eck en Maurick in Kortenhoef.

Eck en Maurick omschrijft wijnmaker Giovanni Cenci van het nieuwe wijnhuis in het assortiment aan als ‘wild behaard en wild in woord en gebaar’.

Eigenaar Peter Smits van Eck en Maurick: “Het enthousiasme van Giovanni is meeslepend, stuwend, vertederend maar vooral ongeremd. Als je deze jongen over zijn wijn hoort praten is het onmogelijk er niet gelijk van te gaan houden.”

Cantina Cenci is sinds vijf generaties in handen van de familie. De laatste generaties maakten alleen wijn voor eigen gebruik. Giovanni Cenci bracht hier een paar jaar geleden verandering in. De eerste commerciële wijn sinds jaren was de 2012-jaargang van Giovanni.

Giovanni bereidde zich daar grondig op voor. Hijis gediplomeerd agronoom en oenoloog en liep stage bij wijngoederen in Bordeaux en Italië. Grechetto is de meest aangeplante druif, maar het bedrijf groeit gestaag met andere druivenrassen, waaronder trebbiano, pinot grigio, sangiovese en merlot.

Smits: “De bijzonderste en volgens Giovanni zelf ook meest representatieve wijn is de grechetto. Een druif met geen heel grote staat van dienst, maar steeds meer producenten in Lazio en Umbria slagen erin om er wijn met veel karakter van te maken. De Grechetto Anticello van Cenci is zó overtuigend dat ik het gelijk wilde hebben. Het is een warme, boerse en krachtige wijn met veel sappigheid, fitheid, spanning en een fenomenale finish.”