Fleurie ‘vin nature’ van Marcel Joubert

Marcel Joubert
Marcel Joubert

Marcel Joubert hoort thuis in het rijtje Lapierre, Métras, Breton, Foillard en Thévenet; pioniers van de natuurwijnstroming in de Beaujolais.

Joubert is echter veel minder bekend dan zijn collega’s. Google search levert niet veel recente informatie op en ik kan ook geen website vinden van Domaine Marcel Joubert. De Smaakimporteur noemt zijn nieuwe aanwinst ‘een gulzige doordrinker met diepgang’.

De Smaakimporteur haalt in de nieuwsbrief, waarin eigenaren Marieke en Kees Sterrenburg melding maken van de nieuwe wijn, herinneringen op aan de pioniers van de natuurwijn in de Beaujolais-regio en de Amsterdamse liefhebbers van het eerste uur, waaronder importeur Helmer Otterman – wie kent hem nog? – en het geno(o)tschap WIREKUF (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk), waarvan omfietswijnkenner Nicolaas Klei één van de illustere leden was.

Wie het hele verhaal wil lezen – De Smaakimporteur doet altijd met fleurige flair verslag van de wijnwederwaardigheden – moet zich inschrijven voor de nieuwsbrief Smaakberichten, ik geef de slotalinea:

“Om een lang verhaal kort te maken. We hebben er een verschrikkelijk lekkere Beaujolais bij: de Fleurie vieilles vignes 2014 van Marcel Joubert. Pesticiden noch herbiciden in de wijngaard. Geen kunstmest. Geen filtering. En geen zwavel. Een non-interventiewijn noemen ze dat tegenwoordig. Veel mensen kennen het als vin nature. Wij noemen het wijn waardoor je opnieuw wijn leert drinken.”