Evel, de regeringswijn van Portugal

EvelNieuw in het assortiment van Heeren van Heusden Wijnkoopers: Evel van Real Companhia Velha in de Douro-vallei. Dat is de wijn die koning Willem-Alexander en koningin Máxima drinken als ze een staatsbezoek brengen aan Portugal.

Bijna 550 ha heeft dit oudste wijnhuis van Portugal in bezit in voornamelijk de Douro-vallei. Veel portwijn uiteraard, maar ook onder andere Evel, een wijnmerk van Real Companhia Velha dat al 103 jaar bestaat.

Mogelijk omdat het bedrijf in 1889 werd opgericht door de Portugese regering, staat – naar wordt gezegd – de wijn van dit huis nog altijd geregeld bij staatsbanketten op de dinertafel.

Schermafbeelding 2016-07-05 om 16.40.31Heeren van Heusden Wijnkoopers in het Brabantse vestingstadje Heusden (vorig jaar nog door Hubrecht Duijker uitgeroepen tot Wijnkoper van het Jaar) meldt: “Als u de letters van deze naam omdraait, krijgt u ‘leve’. Dat betekent in het Portugees licht. Dit geeft aan dat deze wijnen een delicaat karakter hebben.”

Heeren van Heusden omschrijft de rode Evel 2013 – van touriga nacional, touriga franca en tinto roriz – als een wijn met ‘een krachtige geur van vers rood fruit en kruiden’ en de witte Evel 2015 (viosinho, rabigato, fernão pires en moscatel) ‘heeft een subtiele en lange afdronk en het frisse bouquet van kruisbessen’. De rode Evel Reserva 2013 ‘ is een heerlijke, in eikenhouten vaten gerijpte, dinerwijn met de geur van bramen en frambozen’.