Superieure chenin blanc van Jacky Blot

Jacky Blot
Jacky Blot

Wijnkoperij Au Paradis in Amsterdam is sinds anderhalf jaar importeur van Domaine de la Taille aux Loups in Montlouis aan de Loire. In restaurant Rijsel Rotisserie presenteerde eigenaar/wijnmaker Jacky Blot zijn wijnen.

Jacky Blot, voormalig négociant, begon in 1988 met 7 hectare in Montlouis. Inmiddels bestaat zijn Domaine de la Taille aux Loups uit 60 hectare, grotendeels in Montlouis (o.a. Clos de Mosny), Bourgueil (Domaine de la Butte) en Vouvray (o.a. Clos de Venise).

Jacky Blot streeft met een zo natuurlijk mogelijk manier van wijn maken, zonder onnodige ingrepen en toevoegingen, naar terroirwijn die een uitdrukking is van zijn herkomst of wijngaard, maar hij zegt daar nadrukkelijk bij dat hij geen lid is van de natuurwijnkerk. “Natuurwijn bestaat niet”, vindt hij, “want de natuur maakt geen wijn maar azijn.”

Met name het taboe op sulfiet in een deel van de natuurwijnwereld staat hem niet aan. “De problemen beginnen bij té weinig sulfiet”, zegt hij. “De afwijkingen die dit kan veroorzaken, wissen zowel de kenmerken van het druivenras als die van het terroir uit. De kunst is het sulfiet te verlagen zonder dat de kwaliteit van wijn daarvan achteruitgaat.”

Jacky Blot gebruikt voor de witte wijnen maximaal 20 gram sulfiet (totaal, dus gebonden én vrije sulfieten) in het eindproduct, voor rood hanteert hij een maximum van 100 gram. Hij werkt verder biologisch, met lage opbrengsten, geduld bij de gisting en hij oogst handmatig, waarbij in de wijngaard streng wordt geselecteerd op de juiste rijpingsgraad van de druiven. De onrijpe trossen wachten een paar dagen of weken op de volgende oogstronde, ofwel tri zoals dat langs de Loire bij de chenin blanc-druif gebruikelijk is bij de beste wijnhuizen.

We proefden Vouvray, Montlouis en Bourgueil. Ik beperk me even tot de chenin blanc, want die wijnen maakten de meeste indruk op me.

Montlouis-sur-Loire Triple Zéro

Een mousserende wijn méthode traditionnelle zonder dosage. De druiven, die hij rijper plukt dan de meeste andere producenten van crémant in de Loire-vallei doen, gisten op oude (8-10 jaar) eikenhouten vaten, waarna de wijn 2 jaar sur lattes rijpt. Appel, kruidig-floraal, rijk van smaak, met een pittige textuur die bijt in je wangen. Heeft maar 1 gram natuurlijk restsuiker, maar smaakt dankzij de fruitconcentratie toch hartig-zoet, met fijne bitters als van steenfruitschilletjes. Heerlijke crémant.

Montlouis-sur-Loire Rémus 2014
Montlouis-sur-Loire Clos de Mosny 2014
Montlouis-sur-Loire Rémus Plus 2014
Montlouis-sur-Loire Clos de Mosny 2012
Vouvray Clos de Venise 2014
Vouvray Clos de Venise 2010

clos mosny 2014Ik vind ál zijn chenin verrukkelijk. Misschien zijn die uit Montlouis net even veelzijdiger, fruitiger en guller dan die uit Vouvray, die wat strakker, directer en strenger zijn. Als je me dwingt een nummer 1 aan te wijzen, dan kies ik voor Montlouis-sur-Loire Clos de Mosny 2014. Ruim 90+.

Ze zijn allemaal anders, maar hebben een krachtige, extractrijke textuur en structuur gemeen. Droog als Savennières maar toch vol ‘zoet’ fruit. Proeftermen: honing, gember, abrikozenschilletjes, kruidige witte bloemen, pittig, vettig, expressief, bijtend fris, spannend, dwingend, krachtig toch zacht, fijn subtiel houttoontje, schone droge afdronk.

Sinds vorig jaar heeft Wijnkoperij Au Paradis, dat al 8 jaar actief is als importeur, ook een winkel aan de Tichelstraat 25 in de Amsterdamse Jordaan.