Lambrusco, waar ben je?

bellofresco-lambruscoHet mag wijn zijn in de categorie ‘echte’ DOP Lambrusco, daarmee is nog niet gezegd dat het lékkere wijn is. De importeur was blij met mijn publicatie en stuurde direct een paar flessen op. Nu mag ik mijn onbevooroordeelde mening geven.

Gelukkig maar, ze zijn prima. De witte Pignoletto di Modena geef ik een 7-, de Rosato di Sorbara een 8- en de Lambrusco Grasparossa di Castelvetro een 8+.

Het is eigenlijk best vreemd dat in de tsunami aan bubbeldrankjes die de laatste tijd de markt overspoelt, lambrusco zo goed als afwezig is. Ze hoeven zich in de regio rondom de stad Modena immers nergens voor te schamen. Integendeel. De nieuwe lichting droge lambrusco’s zijn toegankelijke, authentieke en breed inzetbare wijnen, die sowieso uitstekend op hun plaats zijn in niet te ingewikkelde Italiaanse eethuizen en pizzeria’s. En daaraan is in Nederland geen gebrek, dacht ik.

De frisfruitige, droge smaak, met een zeer milde bite van tannine en de zachte, lichte bubbel maakt ze bijzonder maaltijd-vriendelijk. De 11,5% alcohol is ook precies goed wat mij betreft. De wijn smaakte uitstekend bij in olijfolie gebakken aardappelen met ui, knoflook en kip, bij salami en bij Turks/Grieks/Bulgaarse salade met feta. Lambrusco is tevens een prima eetlust opwekkend aperitief.

Bellofresco, Pignoletto di Modena
Redelijk neutraal van smaak, droog, met perzik, citroen, limoenbittertje, prettig zacht bubbeltje en een notige nasmaak. Net als de andere wijnen staat er geen oogstjaar op het etiket. Volgens het lotnummer is de wijn begin 2015 gebotteld. Dat is misschien iets te oud, want hij heeft ook iets belegens, al is dat (nog) niet onprettig.

Bellofresco Rosato di Sorbara
Redelijk donkere, meisjesroze kleur. Lieflijk roségeurtje, aardbei, framboos, bloemen. De smaak, droog, doet denken aan rabarber, aardbeiensorbet en muntachtige tuinkruiden, met een amandelbittertje toe. Zacht bruisend en vrouwelijk, maar een snippertje bitterzure tannine geeft spanning en bite.

Bellofresco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
Intense paarsrode kleur. Bloemen, bessen, bramen. Heeft de meeste geur en smaak van de drie, meest complete wijn, gelaagd, veelzijdig, maar hij blijft vrolijk en luchtig. De tannine, mild en allesbehalve wrang, doet veel voor het mondgevoel. Lekker droog en prikkelend, eetlust opwekkend, goed gezelschap bij het eten. De volgende keer bestel ik er een pizza met salami en champignons bij.

Lees hier meer over deze wijnen die sinds kort op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.