Directe handel wijnhuis-consument groeit sterk

TastingDe directe verkoop van wijn aan consumenten – in de proefruimte van het wijnhuis of via wijnclubs – is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering voor wijnhuizen geworden.

De direct-to-consumer sales (DTC), zoals de Amerikanen het noemen, is volgens de Silicon Valley Bank voor de wijn-business onmisbaar geworden. Voor wineries met een productie van minder dan 60.000 flessen per jaar was de directe handel met consumenten vorig jaar veruit de belangrijkste bron van inkomsten.

Dit blijkt uit een enquête van de bank onder ruim 800 wijnbedrijven in de VS, Australië, Frankrijk en Canada.

Hoe kleiner het wijnhuis, hoe groter het aandeel rechtstreekse verkoop. Bedrijven met minder dan 30.000 flessen halen gemiddeld 74% van hun inkomsten uit DTC. Voor wijnhuizen tot 60.000 flessen is dit 68%.

Maar ook wineries met een productie tussen de 1,2 en 3 miljoen flessen per jaar halen er een flink deel van de omzet uit: 24% van hun inkomsten komt uit de rechtstreekse verkoop aan consumenten.

Het aantal bezoekers per maand varieert bij de ondervraagde wijnbedrijven ongeveer tussen de 700 en 3.000.

Ook de wijnclubs doen het erg goed. Gemiddeld wordt 6% van de bezoekers van de wijnhuizen lid van de wijnclub, veelal bezoekers die al vaker kwamen. In 2015 groeiden de inkomsten uit de wijnclubs gemiddeld met 16%.

Ontwikkelingen in de grensoverschrijdende handel via internet tussen wijnboeren en consumenten in Europa kunnen deze trend in de nabije toekomst versterken. Lees: Online wijn kopen bij de wijnboer zelf.