5 Consumententrends in wijn en horeca

mini
Verpakking per glas (foto: 10 Vins)

Het Britse marketingbureau Wine Intelligence zette tijdens Prowein 2016 enkele consumententrends op een rij die ook voor de wijnhandel en horeca van belang kunnen zijn. Ik licht er 5 uit en geef een korte samenvatting.

1.
Personalisatie

Personalisatie van producten zie je momenteel vooral in de modewereld. Je eigen opdruk op je T-shirt bijvoorbeeld. Het zou wijzen op de toenemende behoefte om niet in de massa op te gaan, om iets te hebben of te dragen dat niet iedereen heeft of draagt.

Een buitensporig voorbeeld in wijnhandel is de nieuwste actie van het Australische wijnhuis Penfolds, die op Aziatische markt hele vaten wijn te koop aanbiedt.

2.
Transparantie

In de horeca en wijnhandel komt hier vooral het prijskaartje in beeld. Dankzij internet en de smartphone wordt de prijs een steeds grotere factor. Webshops en wijnwinkels moeten ermee rekening houden dat elke consument in no time de reële waarde van wijn kan toetsen.

Het werken met een vaste opslag op de wijn in de horeca, en dit duidelijk communiceren, lijkt hierdoor onontkoombaar te gaan worden.

Transparantie betekent ook openheid en duidelijkheid over de herkomst van de producten, de gedachte achter de (wijn)selectie, en informatie over bijzondere kenmerken zoals bio (of juist niet), duurzaamheid, prijs-kwaliteit, het sulfietgehalte in de wijn en dergelijke.

3.
Welzijn

Fysiek, ethisch en sociaal welzijn staat hoog op de agenda bij een deel van de consumenten. Hangt samen met transparantie. Denk aan puur, eerlijk, authentiek, kleinschalig, milieu, organisch, natuurwijn, yoga, balans, mindfulness en flexetariërs.

4.
Mini

Kant-en-klaar, handzaam, on-the-go. Wijn per glas, buisjes wijn voor 1 glas (zie foto), halve flesjes. Kleine porties, picknickpakketjes. Het past bij de levensstijl van de zogenoemde millennials, de generatie in de leeftijdsgroep 18-35 jaar.

5.
Snelheid

Consumenten verwachten steeds snellere service. Amazon garandeert sinds kort bezorging in New York van online bestelde spirits, wijn of bier binnen een uur. In de supermarkt scan je zelf je boodschappen als je niet in de rij wilt staan bij de kassa. Apps op de smartphone maken het mogelijk om in de horeca de rekening te voldoen zonder op bedienend personeel te hoeven wachten.