Wilde wijn uit Tsjechië

Milan Nestarec
Milan Nestarec

Ook Tsjechië heeft de orange wine (opnieuw) ontdekt. Importeur Wilde Wijnen in Heemstede heeft de orange wines en andere natuurwijn van Milan Nestarec (Moravië) in huis gehaald.

Je weet wel, ‘oranje wijn’ wordt gemaakt van witte druiven die net als bij de productie van rode wijn met schil en al vergisten. Wijnschrijver Simon Woolf (een liefhebber van het oranje wijngenre) prees vorig jaar de orange wine Tramin 2013 van Nestarec.

Vandaar mijn interesse voor dit nieuwe wijnhuis op de Nederlandse markt.

Niet alle wijnen van Nestarec zijn orange. Wel lijkt lange schilinweking een vast onderdeel van de procedure op dit familiewijngoed (sinds 2001) in het dorpje Velké Bilovice, niet ver van het Tsjechische ‘drielandenpunt’ met Oostenrijk en Slowakije.

De Sauvignon Blanc is houtgerijpt en sommige (mogelijk alle) rode wijn vergist in open kuipen. De wijn wordt niet geklaard, noch gefilterd. Kortom, het klinkt als een even avontuurlijk als puurnatuurlijk wijnhuis.

Ga vooral zelf proeven (ik ken de wijnen nog niet), want ook het toevoegen van sulfiet komt bij Milan Nestarec niet in de receptuur voor en zoals je hopelijk weet kun je er dan niet blind op vertrouwen dat er onderweg van producent naar consument geen ongelukken zijn gebeurd.

Jochem de Ruig en Harold Kokke van Wilde Wijnen melden in de nieuwsbrief: “Milan Nestarec maakt wel 20 verschillende ‘natuurlijke’ wijnen van een hele reeks verschillende druiven. Zijn Pinot Gris met lange ‘skin maceration’, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigelt en Grüner Veltliner vonden we te gek. Van experimenteel tot meer traditioneel, voor elk wat wils. Prachtige line-up van unieke wijnen, super zuiver, fris en een tikje wild.”