12 bekroonde Crus Bourgeois du Médoc 2013

©AlliancedescrusbourgeoisMedoc-300x225Ik had nog nooit van La Coupe des Crus Bourgeois du Médoc gehoord. In het persbericht wordt niets over deze wijnwedstrijd toegelicht. De website van Alliance des Crus Bourgeois du Médoc maakt je ook niet wijzer. Het was de zesde editie, heb ik met enige moeite nog kunnen achterhalen. (Wanneer leren de Fransen eens uit hun eigen provinciaalse coconnetje te treden?)

Er zijn 155 wijnen blind geproefd, alle Crus Bourgeois du Médoc. Ik weet uit ervaring dat de kwaliteit van deze wijn enorm kan variëren. Zeker als je de prijs laat meewegen, kan dat nog wel eens een kater opleveren. Een vergelijkende proeverij – laten we er maar in goed vertrouwen van uitgaan dat het een degelijke keuring is – is dus best welkom.

De 12 bekroonde wijnhuizen, alle dus van oogstjaar 2013:

Château Belle-Vue (Haut-Médoc)
Château Bibian (Haut-Médoc)
Château Coutelin Merville (Saint-Estèphe)
Château l’Ermitage (Listrac-Médoc)
Château Les Grands Chênes (Médoc)
Château La Haye (Saint-Estèphe)
Château du Périer (Médoc)
Château Peyrat-Fourthon (Haut-Médoc)
Château Pontoise Cabarrus (Haut-Médoc)
Château Tour Castillon (Médoc)
Château Tour de Pez (Saint-Estèphe)
Château La Valière (Médoc)

Yves Le Grand (in het midden van de foto), voorzitter van het Syndicat Cavistes Professionels (een vereniging van onafhankelijke Franse wijnwinkels), overhandigde de bokaal aan de zonen van wijnmaker Vincent Mulliez van het als beste beoordeelde wijnhuis Château Belle-Vue. De man geheel links op de foto is Jacques Dupont, journalist van Le Point magazine, partner and mede-organisator van het evenement.

Laat weten als je importeur bent van een of meer van deze wijnen, dan vermeld ik dat er graag bij.