Cantina Marangona (Lugana) nieuw bij Eck en Maurik

Schermafbeelding 2016-06-12 om 17.29.12
Alessandro Cutolo

Nieuw bij importeur Eck en Maurick in Kortenhoef: Cantina Marangona (Lugana) van Alessandro Cutolo.

Alessandro Cutolo staat sinds 2007 aan het roer van het familiebedrijf, dat al vele jaren bestaat. Allesandro heeft verschil gemaakt, want na zijn aantreden verwierf Marangona snel een vaste positie in de top van de DOC Lugana.

Cantina Marangona is gevestigd in het dorpje Pozzolengo, net ten zuiden van het Gardameer.

Volgens eigenaar Peter Smits van Eck en Maurick zweert Alessandro Cutolo bij de lokale druif turbiana, ook wel trebbiano di lugana genoemd. “Turbiana is beter”, vindt Smits, die kennismaakte met het bedrijf tijdens de wijnbeurs Vinitaly begin april dit jaar in Verona. “Dan hoef je niet uit te leggen dat hij niets te maken heeft met de karakterloze druif trebbiano.”

Peter Smits vergelijkt turbiano met riesling. “Net als riesling is het een heel strakke wijn die geen spatje onzuiverheid verdraagt. Net als riesling wint ze aan complexiteit en intensiteit als ze rijpt.”

Smits schrijft verder in zijn nieuwsbrief: “Al sinds die eerste ontmoeting op Vinitaly heb ik zo’n zenuwachtig enthousiast gevoel, een soort verliefdheid. Kwam het door de drank of is deze wijn echt zo bijzonder? Nu ik haar twee dagen binnen heb en af en toe steels een slok neem, we allebei over onze schroom heen groeien, begin ik in iets moois te geloven.”

Eck en Maurick heeft op dit moment Lugana Marangona 2015, Lugana Tre Campane 2014 en Lugana Il Rintocco Riserva 2012 (deels houtgerijpt) van Cantina Marangona in huis. Later dit jaar komt daar nog een biologische wijn bij.