Twee nieuwe orange wines bij A Taste Affair

Stanislao (Stanko) Radikon
Stanislao (Stanko) Radikon

A Taste Affair in Gent (plus een vestiging in Geleen) heeft twee gerenommeerde producenten van orange wines aan het assortiment toegevoegd: Radikon en Dario Prinčič.

Vraag: waarom is een glas witte wijn op Renaissance-schilderijen niet wit maar oranje? De tand des tijds, verkleuring van de verf? Nee, álle witte wijn was in die tijd oranje.

Orange wine raakte in de jaren negentig van de vorige eeuw bij avontuurlijke wijnmakers in zwang, met name in Noordoost-Italië (Collio) en Slovenië. Maar het is dus geen nieuwe methode om de schillen van witte druiven niet te scheiden van het sap. Integendeel, oorspronkelijk werd witte wijn gemaakt door de druiven net als bij rode wijn met schil en al te vergisten.

Pas in 2004 dook de benaming ‘orange wine’ op. Volgens natuurwijnkenner Isabelle Legeron MW was het de Britse wijnhandelaar David Harvey die deze term introduceerde. Inmiddels wordt er in talloze wijnlanden en wijnstreken orange wine gemaakt, al zijn het lang niet altijd natuurwijnen, wat (natuurlijk) ook niet strikt noodzakelijk is.

Dario Prinčič en Stanislao Radikon (Friuli-Venezia Giulia) behoren beiden tot de pioniers van de nieuwe lichting orange wines. Isabelle Legeron MW (lees hier over haar boek Natural Wine) rekent de orange wines van Radikon tot de allerbeste en Prinčič beveelt ze eveneens van harte aan.

Importeur A Taste Affair schrijft: “A Taste Affair voert al enige tijd orange wines in. Lang vóór er sprake was van een trend. We hebben er nu echter twee pioniers bij. Toppers uit het noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Radikon en Prinčič gebruiken plaatselijke druivenrassen zoals ribolla gialla en vitovska, maar ook met pinot grigio en sauvignon blanc worden orange wines gemaakt. Ontdek ze, proef ze en vergeet ze nooit meer!”