Bulgaarse wijn oogst medailles op concours

Domaine Boyar
Domaine Boyar

Van de 256 wijnen die de Bulgaren hadden ingestuurd voor het Concours Mondial de Bruxelles 2016 in de Bulgaarse stad Plovdiv scoorden er 109 een medaille, waaronder vier in de hoogste categorie Grand Gold.
Een mooi resultaat, dat als aanmoediging voor de Bulgaarse wijnmakers mag gelden.

Bulgarije stak behalve vier keer Grand Gold 47 gouden en 58 zilveren medailles in zijn zak. Grand Gold was er voor de volgende wijnhuizen.

Domaine Boyar, sinds 1991 het eerste private bedrijf in Bulgarije na het communisme, heeft wijngaarden in Shumen (Sjoemen), Sliven en Korten. Een blend van mavrud en rubin (Natura Mavrud-Rubin 2014) uit het laatstgenoemde dorp kreeg Grand Gold. Boyar scoorde nog drie gouden medailles, onder meer voor twee rosés, en vijf keer zilver.

Vinex Slavyantsi, een van de oudste Bulgaarse wijnbedrijven, verdiende Grand Gold voor een blend van chardonnay, dimyat en muscat (Leva Chardonnay-Dimyat-Muscat 2015).

De derde Grand Gold ging naar een wijn van cabernet franc (Salla Cabernet Franc 2013) van Salla Estate in Blaskovo, dat is opgericht in 2010.

Angelus Estate ten slotte kreeg de hoogste waardering voor zijn Stallion Classic 2012, een assemblagewijn van cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en merlot. Twee andere wijnen van het huis kregen goud en zilver.

Van de overige prijswinnaars kan ik er van twee die ik heb bezocht tijdens het verblijf in Bulgarije bevestigen dat ze de prijzen verdienen. Château Burgozone, gevestigd aan de Donau op de grens met Roemenië kreeg terecht goud voor hun zeer geslaagde Chardonnay 2015 en voor de sappig-kruidige Iris Creation 2014, een blend van chardonnay, sauvignon blanc en viognier. De Viognier 2015 is waarschijnlijk niet ingezonden, want die is ook minstens zilver waard.

Bessa Valley tot slot, 40 km ten westen van Plovdiv, is een project van Stephan von Neipperg, die diverse wijnhuizen bezit in Duitsland en in de Bordeaux. De planten in Bulgarije zijn nog jong, wat de wijn nog wat oppervlakkig maakt. Maar je proeft al wel dat het wat moois gaat worden. Met name syrah lijkt het hier goed te doen. De Grande Cuvée 2011, van syrah en petit verdot, vond ik de lekkerste. Die verdient zijn gouden medaille wat mij betreft dubbel en dwars.

Het wijnhuis dat het meeste indruk op me gemaakt heeft, is Borovitza (die vermoedelijk geen wijn voor het concours heeft ingestuurd). Dat wil zeggen de wijnen van de eigen wijngaarden. De wijn van bij andere wijnboeren gekochte druiven bevielen me minder goed. Rkatsiteli, chardonnay, een stevige mousserende wijn (elegant is anders , maar wát een heerlijke bubbel), een blend van marsanne, roussanne en viognier, en een orange wine van chardonnay; stuk voor stuk zeer indrukwekkende topproducten.

Wie interesse heeft in Borovitza moet bij Bottleneck in België zijn. Of nog beter: importeer ze zelf, want ik weet zeker dat menig sommelier in Nederland hier wel raad mee weet. Overigens met de droevige aantekening dat de wijnmaker Ognyan Tzvetanov eind januari van dit jaar onverwacht is overleden.

De volledige uitslag van het Concours Mondial de Bruxelles 2016 staat hier: results.concoursmondial.com.