Producenten beloven 100% TCA-vrije kurk

Schermafbeelding 2016-02-14 om 13.44.10Het percentage TCA in natuurlijke kurkafsluitingen (‘besmette’ kurk of ‘kurkziekte’) is in de afgelopen 10 jaar drastisch gedaald. Nu beweert de kurkindustrie een methode te hebben gevonden om 100% TCA-vrije kurken te kunnen garanderen.

Kurken worden gescreend op sporen van TCA, dat de geur en smaak van de wijn kan bederven, maar een klein percentage glipt nog altijd door de controle heen.

De nieuwe geavanceerde technologie zou volgens de kurkproducenten MaSilva Portugal en Cork Supply 100% succes opleveren.

Elke kurk wordt individueel getest op aanwezigheid van TCA en verwante chlooranisolen tot een niet te detecteren laag niveau van 0,5 ng/l. De ontwikkeling van de nieuwe technologie, die de producenten ‘revolutionair’ noemen, heeft drie jaar onderzoek gevergd.

De introductie van de nieuwe screeningmethode wordt uiteraard gezien als een belangrijke slag in de concurrentie met de producenten van synthetische kurken, glazen afsluitingen en schroefdoppen.

Update 17 mei 2016: de grootste kurkproducent Amorim heeft inmiddels een gegarandeerd TCA-vrije kurk (NDtech gedoopt) op de markt gebracht.