Nieuwe zomerse Gardameer-wijn bij Brand Wijnimport

pasini san giovanniMet Azienda Agricola Pasini San Giovanni haalt Brand Wijnimport in Leiden mooie Italiaanse zomerwijnen van de oevers van het Gardameer in huis.

Het gaat om (biologische) wijn uit twee wijngebieden: het bekende Lugana en het minder bekende, maar niet minder interessante Valtènesi.

De DOC Lugana ligt ten zuiden van het Gardameer. De belangrijkste druif is hier turbiana (verdicchio).

Valtènesi is een nieuwe appellatie (2011) ten westen van het Gardameer, waar de blauwe druif groppello de hoofdrol speelt. De belangrijkste wijn van Valtènesi is chiaretto. Volgens Brand Wijnimport zou deze rosé wel eens dé kwaliteitswijn van het Gardameer kunnen worden.

Lara Mol van Brand Wijnimport: “Waar veel producenten een vrij log (lees: zoetig) type Lugana maken, valt Il Lugana van Pasini op door z’n frisdroge, elegante stijl. De wijn is zuiver, gefocust en zeer mineralig, zelfs ziltig. Perfect voor lente en zomer.”

Over Il Chiaretto: “Een lichtgekleurde, dorstlessende rosé op basis van groppello, marzemino, barbera en sangiovese, met ook weer dat zuivere, mineralige karakter en rijp, sappig fruit.”

Tot slot twee rode wijnen: “Il Valtènesi is een traditionele Brescia-wijn van groppello. Deze lichte wijn onderscheidt zich door een verfijnd aroma van kersenfruit en peper en is zeer sappig en verkwikkend. Voor de liefhebbers van iets steviger hebben we Valtènesi Picedo, van marzemino en groppello uit het dorpje Picedo. Rijper, zwoeler fruit en wat meer body. Komt dat proeven, en dat u maar net zo onder de indruk van Pasini moge zijn als wij!”