Grandi Vini distribiteur van cultwijn Il Carnasciale

Il Carnasciale
Eigenaresse van Podere Il Carnasciale Bettina Rogosky en haar zoon Moritz

Importeur Grandi Vini in Oudewater is distributeur geworden van de zeldzame cultwijnen van Il Carnasciale uit Toscane.

Slechts twee enoteca’s in Toscane hebben het voorrecht deze wijnen te mogen verkopen, meldt Grandi Vini.

“Het grootste gedeelte van de zeer gelimiteerde productie van slechts circa 3.000 magnums per jaar prijkt op de wijnkaart van de beste sterrenrestaurants ter wereld.”

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van deze (cult)wijn had gehoord. Als excuus mag ik aanvoeren dat de wijn met name in de Verenigde Staten naam heeft gemaakt. Het is bovendien een bijzonder verhaal.

De wijn Il Caberlot en zijn tweede label Carnasciale zijn namelijk de enige twee wijnen ter wereld die gemaakt zijn van de mysterieuze druifkloon caberlot uit Verona. De druif is caberlot genoemd omdat hij kenmerken vertoont van cabernet franc en merlot.

Il Carnaciale is het enige wijnhuis dat wijn maakt van deze druif. De wijngaarden zijn zeer dicht beplant (10.000 per hectare) en de wijnstokken worden gesnoeid tot maximaal 5 trosjes per plant. De wijn rijpt in Franse tonneaux en barriques van eikenhout uit Tronçais en Allier.

Vanaf de eerste jaargang 1988 betreft het zeldzame cultwijnen die nu via Grandi Vini ook zeer gelimiteerd in Nederland beschikbaar zijn.