Strijd om het aperitiefmoment

Duitse sekt

De consumptie van mousserende wijn blijft toenemen en talloze andere bruisende drankjes grijpen hun kans. Het lijkt wel of er een strijd gaande is om het aperitiefmoment.

De productie van mousserende wijn steeg de afgelopen tien jaar met meer dan 40%. Volgens de meest recente cijfers groeide de markt in 2014 met bijna 12% in vergelijking met 2013. Naar verwachting neemt het totale volume aan bruiswijn wereldwijd tot 2019 met nog eens 7,4% toe.

De vraag creëert het aanbod. Talloze druivenrassen verschijnen sinds enkele jaren als bubbelvariant op de markt. Zuid-Franse picpoul, Spaanse albariño, de internationale sauvignon blanc, roséversies van de Italiaanse pinot grigio; welke wijn heeft tegenwoordig géén mousserend broertje of zusje?

Tevens mengen zich steeds meer wijncocktailachtige bubbeldrankjes in de strijd om het aperitiefmoment. Aperol Spritz zette de toon, Hugo Spritz volgde het voorbeeld, en inmiddels storten talloze merken zich met allerlei bruisende drankjes op de spritztrend. Het Vinexpo/IWSR-rapport waaruit bovenstaande cijfers komen, signaleert ook nog gearomatiseerde cider en spirits met toegevoegde aroma’s als nieuwkomers op de aperitiefmarkt. De jacht op de volgende spritzvariant is geopend, suggereert het rapport. Met als advies aan de producenten: blijf vernieuwen.

Het is echter de vraag of het belang van de wijnsector op de lange termijn gediend is met het toevoegen van suiker en druifvreemde smaakjes aan mousserende wijn. Het schaadt het imago van wijn als puur en zuiver natuurproduct. De horeca bedient het publiek; het is de taak van de wijnbranche om zijn eigen unique sellingpoints te bewaken.

Niettemin brengen de genoemde vrolijke nieuwe bubbeldrankjes de traditionele mousserende wijn in beeld bij de millennials ofwel generatie Y (18-35 jaar). Vooral bij jonge vrouwen, beweert Vinexpo.

Vergeet daarbij niet, voeg ik daar dan aan toe, dat de millennials allesbehalve stijl- of merktrouw zijn. Ze switchen zo weer naar iets anders. En dat zou best weer een ouderwetse mousserende wijn kunnen zijn.

De ontwikkelingen in de klassieke wijnsector staan namelijk ook niet stil. Zou bijvoorbeeld Duitse sekt met zijn verwarrend grote verschillen in prijs en kwaliteit een kans maken bij de nieuwe generatie wijnconsumenten? Ik hoor niemand juichen. Weingut Reichsrat Von Buhl (Pfalz) schetste tijdens een presentatie bij importeur Les Généreux echter een hoopvol toekomstbeeld.

De nieuwe technisch directeur Mathieu Kauffmann, afkomstig van het champagnehuis Bollinger, innoveert niet door smaken toe te voegen. Eerder juist door zijn sekt zo droog en zuiver mogelijk te houden, zonder sturing van de smaak via de dosage. Zeer overtuigend, vond ik.

En Von Buhl is de enige vernieuwer niet. Ik vermoed dat een nieuwe stijl überfrisse, levendige Duitse sekt van riesling als aperitief menig millennial aangenaam zal verrassen.