Wordt het nog wat met de wijnkaart op tablet?

WinePadEen menu- of wijnkaart op een tablet biedt talloze mogelijkheden waar een papieren kaart geen ruimte voor heeft. Toch lijkt het (nog) niet echt aan te slaan.

Een tabletkaart vervult dezelfde functie als de klassieke papieren menukaart. Alleen biedt de digitale kaart talloze extra mogelijkheden omdat er veel meer informatie in verwerkt kan worden.

Twee aanbieders voor de horeca zijn Tabletmenukaart en WinePad. Tabletmenukaart koppelt het bestelproces aan een digitale menukaart. WinePad is zoals de naam al zegt specifiek bedoeld als wijnkaart. 

Ik schreef vier jaar geleden voor Entree Magazine een artikel over de digitale wijnkaart. Hoe aantrekkelijk de mogelijkheden ervan ook lijken te zijn, het is (nog) geen wijdverbreid gebruikt systeem. Als ik me vergis moet je het me maar laten weten.

WinePad is een applicatie voor de iPad van Vino Celsius in Alkmaar en kan als menukaart of als wijnkaart worden gebruikt. Bij een combinatie van beide toepassingen worden de wijnen aan de gerechten gekoppeld. Dit helpt de gast om een passende wijn bij het gerecht te kiezen.

Volgens Jabik van der Goot van Vino Celsius bevorderen de directe link tussen gerechten en wijnen en de zoekfuncties op de digitale kaart de wijnverkoop. Ik citeer uit mijn artikel van vier jaar geleden. “Je kunt zoeken op land of regio, maar ook op kleur, druivenras, smaaktype of op trefwoord. Daardoor bestellen mensen vooral gevarieerder, ze kiezen eerder een minder voor de hand liggende wijn. Je zoekt bijvoorbeeld op Kremstal omdat je in die Oostenrijkse streek op vakantie bent geweest. Dan vind je snel een wijn uit Kremstal als die in het assortiment zit.”

Restaurant Bolenius in Amsterdam gebruikte destijds de WinePad alleen als wijnkaart. “Een digitale wijnkaart maakt het uitzoeken van een wijn makkelijker en leuker”, vertelde sommelier Margot Los vier jaar terug. “Het lijkt een drempel weg te nemen. Foto’s van de wijngebieden en de flessen maken het voor de gast herkenbaarder. Ze kunnen daardoor ook beter uitleggen wat ze willen.”

Volgens Margot Los – die tegenwoordig werkt bij ‘wijnrestaurant’ Café De Klepel – bevordert de WinePad bovendien het contact met de gasten. “Mensen zijn gelijk enthousiast en gaan sneller met je in gesprek. Het is een goede ondersteuning van wat je als sommelier te bieden hebt.”

Hoeveel tablets heb je nodig? Jabik van der Goot: “De meeste ondernemers beginnen met enkele tablets. Je kunt immers de papieren kaart ernaast blijven gebruiken. De meesten breiden het aantal later uit omdat het goed bevalt.”

Ondernemers beheren online zelf hun tabletkaart. In tegenstelling tot een papieren wijnkaart kan hij op elk moment van de dag worden aangepast. Margot Los: “Soms heb ik een mooie wijn waarvan ik maar een paar flesjes heb. Die kan ik nu in de WinePad als extraatje aanbevelen. Als hij halverwege de avond op is, haal ik hem er in een handomdraai weer vanaf.”

Klinkt allemaal goed, toch? Waarom slaat de tablet als wijnkaart dan niet aan? Een sommelier gaf na publicatie van dit artikel een korte maar veelzeggende reactie: ‘onhandig, duur en onoverzichtelijk’. Een ander schreef: ‘gezellig al die gasten die in een schermpje zitten te staren…’.

Ik gun de wijntablet een tweede kans. De oplossing schuilt mogelijk in een beter en professioneler ontwerp. Als de navigatie eenvoudig en functioneel is, de info kort maar krachtig, dan blijf ik geloven in een toekomst voor een digitale wijnkaart. Het moet een simpel en effectief hulpmiddel zijn, een restaurant is tenslotte geen internetcafé.