Duitse top-sauvignon bij Jan van Breda

Giselle Weedenborn
Gesine Roll van Weingut Weedenborn

Nieuw bij Wijnhandel Jan van Breda in Rotterdam: Weingut Weedenborn in Monzernheim, Rheinhessen, dat onder meer naam maakt met sauvignon blanc.

Ik had het eerlijk gezegd niet zo in de gaten, maar sauvignon blanc heeft ook in Duitsland wortel geschoten. Pas onlangs viel dit me op tijdens een proeverij.

In Duitsland is inmiddels 850 hectare beplant met sauvignon blanc, hoofdzakelijk in de Pfalz, Rheinhessen en Baden. Vijftien jaar geleden was er van dit druivenras nog maar net 200 ha. Duitse sauvignons verrasten de afgelopen jaren met zeer goede beoordelingen op internationale proeverijen.

“Weingut Weedenborn heeft op ons zeer veel indruk gemaakt”, meldt de importeur. “Elke wijn proeft zeer zuiver en de diversiteit in het gamma is indrukwekkend. Of het nu wit, rood of rosé is. De wijnen hebben een innerlijke dichtheid, sappigheid en expressie.”

Gesine en Markus Roll behoren tot de jonge generatie van hoogopgeleide wijnmakers met studie en ervaringen in binnen- en buitenland. Met name Gesine, die ervaring opdeed bij wijnhuis Vergelegen in Zuid-Afrika heeft een passie voor sauvignon blanc. Van Breda: “Onlangs nog kwam haar Sauvignon Blanc Terra Rossa in een onderling vergelijk met Cloudy Bay als beste naar voren!”

Weingut Weedenborn wordt door de Oostenrijkse wijngids Falstaff tot de tien beste sauvignon-producenten van Duitsland gerekend. In de Duitse wijngids Gault Millau editie 2015 was het wijnbedrijf in aanzien gestegen van één naar twee (van maximaal vijf) druiventrosjes.

Jan van Breda is opgericht in 1902. Sinds 1988 is het familiebedrijf gevestigd aan de Westerkade in Rotterdam. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer, in de personen van Sietske van Breda en haar broer Kees.