Crémant de Bourgogne Grand Eminent

Schermafbeelding 2016-04-20 om 11.12.26Mousserende wijn zit goed in de lift de laatste jaren, dus de concurrentie neemt toe. Dat diverse wijnregio’s zich nu profileren met een hogere kwaliteitscategorie bruiswijnen is geen toeval.

Eerder presenteerde het Spaanse Consejo Regulador del Cava de nieuwe classificatie ‘Cava de Paraje Calificado’.

Behalve eisen aan terroir en de productiemethode is de verplichte rijping op de gistresten gedurende 3 jaar de belangrijkste voorwaarde voor deze nieuwe categorie topkwaliteit cava. Een rijpingstijd van 3 jaar geldt ook voor champagne millésime, ofwel champagne van druiven uit één goed oogstjaar.

De meeste cava wordt na 9 maanden gebotteld. Ongeveer 1,5 miljoen flessen, maar net 1% van de jaarproductie, komt in aanmerking voor deze single vineyard-variant cava.

Crémant de Bourgogne kwam onlangs met twee nieuwe classificaties: Eminent en Grand Eminent. De eerste moet 2 jaar rijpen en de tweede 3 jaar, waar de standaard Crémant de Bourgogne net als cava 9 maanden rijpt op de gistresten.

Grand Eminent moet bovendien zijn gemaakt van pinot noir en/of chardonnay, terwijl voor de roséversies (dat kan ook niet anders vanwege de kleur) tot 20% gamay mag worden gebruikt. Tevens geldt de hoogste categorie alleen voor brut-wijnen, dat wil zeggen de dosage, ofwel het (rest)suikergehalte in de wijn, niet hoger mag zijn dan 15 gram per liter.

Ongeveer 1 op de 10 wijnen uit de Bourgogne-regio is Crémant de Bourgogne. De Union des Producteurs de Crémant de Bourgognes telt 3.284 leden, die samen 17 miljoen flessen per jaar maken, waarvan een derde voor de export.