Supérieur! Premier Cru! Cru d’Exception!

Schermafbeelding 2016-04-12 om 09.56.12
Superieure hondenbrokken

Verbijsterend dit. Je weet niet wat je hoort. Bordeaux Supérieur wordt mogelijk Bordeaux Cru d’Exception. Je mag toch hopen dat dit door de hogere wijnautoriteiten wordt tegengehouden.

Hoe verzinnen ze het. Laten we eerlijk tegen elkaar zijn. Bordeaux kan een fantastische wijn zijn, maar de basiscategorieën AOP Bordeaux en AOP Bordeaux Supérieur zijn niets bijzonders. Sterker nog: het kan zijn (en is nogal eens) erbarmelijk slechte wijn.

Al sinds 2009 zijn ze hiermee bezig. Het eerste idee was nóg slechter, namelijk om de naam Bordeaux Supérieur te veranderen in Bordeaux Premier Cru.

Premier Cru of Cru d’Exception; het woord Cru suggereert een bijzondere herkomst. Cru verwijst van oorsprong naar een locatie, naar terroir, naar de uitzonderlijke kwaliteit van de wijngaard en de wijnplanten die er mogen groeien. Dat is met Bordeaux Supérieur in de verste verte niet aan de hand. Overal in de Bordelais, waar dan ook, érgens op een van de maar liefst 120.000 hectare wijngrond, mag Bordeaux Supérieur worden gemaakt. Het verschil met gewone AOP Bordeaux is te verwaarlozen.

Bordeaux Supérieur is al een misleidende naam. Je kunt er best prettige wijnen tussen aantreffen, maar die kans is helemaal niet zo groot en dan nog is er niets superieur aan. De teleurstelling kan alleen maar groter worden voor de consument met zijn Bordeaux Cru d’Exception aan de gebraden lamsbout op het kerstdiner.

Niet doen dit!

(Bron: Vitisphere)