Bag-in-box groeit sterk (in Frankrijk)

wild pig
Pouch Up, moderne variant op de bag-in-box

Bij ons in Nederland gebeurt niet bijster veel op het gebied van wijn in bag-in-box, heb ik de indruk. Er is markt voor in het laagste prijssegment, maar veel groei zit daar niet in. En wijn van betere kwaliteit in zak-in-doosverpakking zien we hier nauwelijks op de markt verschijnen.

Hoe anders is dit in Frankrijk. De afgelopen 15 jaar groeide het volume wijn in bag-in-box met 38%. Volgens Smurfit Kappa, internationaal specialist in verpakkingen op basis van karton, zou het aandeel wijn in dozen wel eens kunnen doorgroeien tot 50% van het totale wijnaanbod in de Franse supermarkten.

JeanJean, een grote coöperatie in de Languedoc, verkoopt 7,5 miljoen dozen wijnen per jaar. De 5-literboxen lopen terug, merken ze daar, vanwege de gestegen bulkprijzen, maar 3 liter en tweeëneenhalve liter in bag-in-box gaan als een trein.

Verdere groei wordt voorzien in varianten op de bag-in-box, zoals de Pouch Up (zie foto), die een jonger publiek aanspreekt, onder wie met name vrouwelijke consumenten.

Tevens wordt, in tegenstelling tot bij ons, bag-in-box in Frankrijk niet per se gezien als goedkope wijn. Een stralend bewijs daarvan is de firma BiBoViNo, die wijn verkoopt in 3-literboxen voor rond de 25-40 euro. Begonnen met een klein winkeltje in Parijs, telt deze franchiseformule inmiddels 25 vestigingen in Frankrijk en daarbuiten, waaronder ook een in New York en plannen voor een winkel in Seattle. BiBoViNo wil een Côte Rotie in 3-literverpakking  op de markt brengen voor 80 euro…